x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Grecii s-ar putea confrunta cu noi măsuri de austeritate

Grecii s-ar putea confrunta cu noi măsuri de austeritate

de Mediafax    |    13 Dec 2011   •   13:07
Grecii s-ar putea confrunta cu noi măsuri de austeritate

Deficitul bugetului de stat al Greciei a continuat sa creasca in noiembrie, iar in primele 11 luni s-a majorat cu 5,1%, la 20,52 miliarde de euro. Astfel, probabilitatea unor noi masuri de austeritate a crescut, in conditiile in care tinta anuala de 9% din PIB va fi probabil depasita cu un punct procentual.

Economia se va contracta potrivit estimarilor cu cel putin 5,5% in acest an, trasa in jos de sectorul constructiilor, care la momentul aderarii Greciei la zona euro era principalul motor de crestere.

Activitatile de constructii, in functie de volum, au scazut cu 37,8% in primele opt luni ale anului, in timp ce numarul autorizatiilor de constructie s-a redus cu 30,6%.

Tintele bugetare din acest an depindeau in mare masura de taxe de urgenta introduse in septembrie, dupa ce creditorii internationali ai Greciei au amenintat ca ratarea obiectivelor din acordul de finantare va determina blocarea transelor de imprumut, dar recesiunea a anulat majoritatea veniturilor suplimentare anticipate de guvern.

Potrivit planului de buget pentru 2012 aprobat saptamana trecuta, deficitul bugetar este asteptat sa scada in acest an la 9%, de la 10,6% in 2010, tinta considerata fezabila de catre Ministerul de Finante.

"Declinul veniturilor va fi rezolvat in decembrie, cand noile taxe vor produce efecte", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Un oficial guvernamental s-a aratat insa mai putin optimist. "Daca trendul actual al cheltuielilor si veniturilor continua, deficitul va fi de circa 10% din PIB, nu de 9%", a spus oficialul.

Noile taxe includ un impozit de pana la 5% pe veniturile personale si o taxa imobiliara care daca nu este platita are drept consecinta deconectarea de la reteaua de electricitate.

Aceste masuri nu au stimulat veniturile nete fiscale al Greciei, care au scazut in perioada ianuarie-noiembrie cu 3,1%.

×