x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Grupul bancar CIT a intrat în faliment

Grupul bancar CIT a intrat în faliment

02 Noi 2009   •   00:00

CIT Group, una dintre cele mai mari bănci pentru IMM-uri din Statele Unite, a declarat duminică falimentul, afectată de criza financiară globală, care a împiedicat accesul companiei la finanţare, dar şi de impactul recesiunii asupra portofoliului de credit, scrie Reuters.




CIT Group, una dintre cele mai mari bănci pentru IMM-uri din Statele Unite, a declarat duminică falimentul, afectată de criza financiară globală, care a împiedicat accesul companiei la finanţare, dar şi de impactul recesiunii asupra portofoliului de credit, scrie Reuters.

Colapsul CIT este unul dintre cele mai mari din SUA. Banca s-a zbătut în ultimele luni pentru supravieţuire dar nu a putut face rost de finanţare în timp util. Deşi impactul asupra sistemului financiar nu va fi foarte mare, asupra economiei reale ar putea afecta peste 1 milion de retaileri şi mici întreprinderi care se finanţează prin această bancă.

Falimentul băncii este o lovitură şi pentru guvernul de la Washington, care a investit 2,33 miliarde de dolari la CIT în luna decembrie 2008 prin programul de 700 miliarde de dolari pentru sprijinirea sistemului financiar.
Statul va primi banii numai după rambursarea sumelor datorate de CIT către creditori, investitori şi deţinători de obligaţiuni sau alte creanţe.

Pierdere guvernamentală

Falimentul CIT ar reprezenta astfel prima pierdere contabilizată de guvern prin programul TARP, deşi statul ar putea recupera încă o parte din bani.
Majoritatea creditorilor CIT au avizat deja programul de restructurare al băncii, iar compania a anunţat că speră să iasă din faliment până la sfârşitul acestui an, în apropiere de finalul mandatului actualului director general executiv, Jeff Peek.
Documentele de declarare a falimentului depuse duminică la o curte judiciară din New York nu afectează subsidiarele băncii, iar compania continuă să acorde credite şi să-şi respecte angajamentele de finanţare către clienţi, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de agenţia Reuters.

Active de 71 miliarde de dolari

CIT controla, la jumătatea acestui an, active în valoare totală de 71 miliarde de dolari, dar avea datorii de 64,9 miliarde de dolari. Potrivit programului de restructurare, creditorii vor prelua controlul asupra băncii după ieşirea din faliment, iar deţinătorii de obligaţiuni vor obţine creanţe noi de la companie, echivalente cu 70% din valoarea nominală a datoriilor vechi.
Fondată în 1908, CIT Group este unul dintre cei mai mari şi mai vechi creditori către IMM-uri din Statele Unite. Sectorul firmelor mici şi mijlocii, motorul unei economii moderne, se confruntă cu condiţii foarte dificile de acces la finanţare.

×