x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul a aflat ieri cât ţine o secundă

Guvernul a aflat ieri cât ţine o secundă

29 Ian 2020   •   11:05
Guvernul a aflat ieri cât ţine o secundă

Executivul condus de Ludovic Orban a adoptat ieri o hotărâre privind aprobarea unităților de măsură legale, care va intra în vigoare la 13 iunie 2020.

Potrivit actului normativ, secunda, cu simbol s, este unitatea de timp a Sistemului Internaţional (SI). Astfel, această unitate de măsură „se definește luând valoarea numerică a frecvenței cesiului, frecvența tranziției hiperfine a stării fundamentale a atomului de cesiu 133 neperturbat, fixată la 9 192 631 770 când este exprimată în unitatea Hz, unitate egală cu s-1”. Cu siguranţă, frecvența tranziției hiperfine a stării fundamentale a acestui atom i-a băgat în ceaţă pe mulţi dintre miniştrii chemaţi ieri să avizeze proiectul de HG.

Pentru ca ceaţa să fie şi mai densă, a intervenit şi fizicianul Max Planck, care contribuie decisiv la stabilirea unităţii de masă. Aceasta este kilogramul, simbol kg, care se definește luând valoarea numerică a constantei lui Planck h, fixată la 6,626 070 15 x 10 la puterea -34 când este exprimată în unitatea J s, care este egală cu kg m pătrat s la -1.

Între linii

Metrul, simbol m, este unitatea de lungime a SI. Se definește luând valoarea numerică a vitezei luminii în vid c, fixată la 299 792 458 când este exprimată în unitatea m/s.

×