Pe baza acestor principii va fi elaborată legea privind sistemul unitar de pensii publice, hotărând ca principiul care prevede obligativitatea introducerii unor sisteme suplimentare de pensii ocupaţionale să fie reglementat de Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private (CSPP).
"Au fost astfel aprobate şapte principii, cu excepţia principiului ocupaţional, care va fi reglementat de Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private", au declarat surse oficiale.
Premierul Emil Boc a declarat, la finalul şedinţei de guvern, că nu a fost inclus principiul ocupaţional, pentru a evita impresia că se încearcă găsirea unei breşe prin care actualele legi speciale să fie reintroduse "pe uşa din dos".
"Va dispărea actualul sistem prin care prin pensie de serviciu sau alte prevederi legale ai contribuit pentru o pensie de 10 milioane lei, dar primeşti de fapt în mână 100 milioane de lei, pentru că ai o prevedere prin care se stabileşte valoarea pensiei la 80% din valoarea ultimei pensii sau alte modalităţi de acest fel. Obiectivul nostru este ca până la sfârşitul acestui an proiectul de lege să fie finalizat, astfel încât începând cu 1 ianuarie să intre în vigoare. Este vorba de 7 principii: principiul unicităţii, obligativităţii, contributivităţii, egalităţii de tratatment, repartiţiei, solidarităţii sociale şi autonomiei", a spus Boc.
Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice se bazează pe un set de principii, primul dintre acestea fiind cel al unicităţii, potrivit căruia statul organizează şi garantează sistemul public bazat pe aceleaşi norme de drept. Acest principiu propune, practic, existenţa unui sistem unitar de pensii pentru toate categoriile profesionale care realizează venituri din câştigurile salariale, iar pensiile vor fi calculate în funcţie de contribuţia fiecărui angajat şi de durata cu care s-a contribuit la sistemul public de pensii.
Al doilea principiu este cel al obligativităţii, care stabileşte că persoanele fizice şi juridice au obligaţia să participe la sistemul public, drepturile de asigurări sociale exercitându-se corelativ cu îndeplinirea obligaţiilor.
Un alt principiu se referă la contributivitate şi prevede că fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoane fizice şi juridice, participante la sistemul public.
La acestea se adaugă principiul egalităţii, care va asigura tuturor participanţilor la sistemul public, contribuabili şi beneficiari, un tratament nediscriminatoriu în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile şi susţine ideea că toate pensiile vor fi calculate la fel pentru toţi angajaţii, principiul repartiţiei, pe baza căruia fondurile realizate se redistribuie pentru plata obligaţiilor ce revin sistemului public, principiul solidarităţii sociale, conform căruia participanţii la sistemul public îşi asumă reciproc obligaţii şi beneficiază de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea riscurilor sociale prevăzute de lege, şi principiul autonomiei, care se bazează pe administrarea de sine stătătoare a sistemului public, având în vedere conformitatea acestuia cu legislaţia referitoare la legile privind informaţiile clasificate, prin folosirea unor case de asigurări separate structurilor aflate sub incidenţa acestor legi.
Principiul ocupaţional, care va fi stabilit de Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private, prevede obligativitatea introducerii unor sisteme suplimentare de pensii ocupaţionale. Acest nou principiu va permite oricărei categorii socio-profesionale să structureze un sistem suplimentar de pensii, iar modalitatea de contribuţie la acest sistem suplimentar de pensii, modul de calcul şi de administrare vor fi stabilite ulterior prin lege.
"Toate categoriile profesionale pot să-şi facă pensii ocupaţionale. De exemplu, poliţiştii, profesorii, funcţionarii publici şi militarii pot contribui la acest sistem şi, la final, vor exista două pensii. Totuşi, există posibilitatea de a nu avea toate sistemele resursele financiare pentru introducerea pensiilor ocupaţionale", a declarat, săptămâna trecută, consilierul de stat al premierului pe probleme de muncă, Mihai Şeitan. El a arătat că va fi realizat un studiu de impact privind necesarul de resurse bugetare pentru aplicarea noii legi.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro