x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul Calin Popescu Scumpiceanu

Guvernul Calin Popescu Scumpiceanu

24 Mar 2005   •   00:00


1 aprilie va aduce accize mult mai mari la tutun, alcool, benzina, motorina, electricitate, bijuterii, autoturisme si uleiuri minerale. Scumpetea de cabinet a aprobat Codul Fiscal, devenind astfel "Guvernul Scumpiceanu".

  • de FLORINA ZAINESCU
  • ECONOMIC/BUSINESS
  • Proiectul de modificare a Codului Fiscal s-a aflat ieri, pentru a doua saptamana consecutiv, pe masa de lucru a Guvernului. A fost ultima sansa a Executivului de a adopta prin ordonanta de urgenta acest act, altfel multtrambitatele majorari de accize si de impozite nu ar fi putut intra in vigoare la 1 aprilie 2005.

    PROMISIUNE. Ionel Popescu spune ca urmatoarea majorare a accizelor va avea loc la 1 iulie 2006

    Poate vi se pare gluma, dar nu este. Ziua pacalelilor ne va aduce accize cu mult mai mari la tutun, alcool, benzina, motorina, electricitate, bijuterii, autoturisme si uleiuri minerale. Iar de la 1 mai vom avea mai multe impozite de platit. Astfel Guvernul va "castiga" aproape 16.000 de miliarde de lei la bugetul de stat, iar romanilor le va batea vantul prin buzunare.

    ACCIZE. Initial Executivul anuntase ca majorarea accizelor va fi doar decalata, acestea urmand sa creasca de la 1 aprilie pana la nivelul convenit initial cu UE pentru luna iulie 2005. Insa Ionel Popescu, ministrul Finantelor, ne-a facut ieri o surpriza. "In plus, am mai aplicat o majorare de 13,5%, pentru recuperarea diferentei de curs valutar", a declarat el. Explicatia: cum accizele sunt exprimate in euro, dar se platesc in lei, iar euro s-a depreciat de la 42.550 lei (curs la care s-a calculat bugetul pentru 2005) la 37.500 lei (cursul mediu preconizat pentru acest an), veniturile incasate la bugetul de stat ar fi fost mai mici daca nu s-ar fi introdus aceasta cota suplimentara de crestere.

    Astfel, acciza la alcool etilic creste de la 280 la 465,35 euro/hl alcool pur si cea pentru bere va fi de 0,74 euro/hectolitru/grad Plato. Accizele pentru tigarete vor fi majorate la 9,10 euro/1.000 tigerete (acciza fixa) plus 30% din pretul mediu al celei mai vandute categorii de pret. Acciza pentru tigari si tigari de foi va creste de la 16,5 euro la 22,13 euro/1.000 tigarete.

    O iau in sus si accizele pentru confectii din blanuri pana la 45%, 55% pentru articolele din cristal, 35% pentru parfumuri, 100% in cazul armelor de vanatoare, 50% pentru iahturi si barci cu motor pentru agrement, 25% la bijuterii. Acciza pentru autoturisme cu capacitate cilindrica de peste 2.000 centimetri cubi creste de la 9% la 11%, pentru cele noi, respectiv de la 27% la 33%, in cazul masinilor rulate. Surprinzator este faptul ca s-a introdus acciza - 1% - si pentru autoturismele noi cu capacitate cilindrica sub 1.601 centimetri cubi. In aceasta categorie intra 60% dintre masinile ce se vand pe piata autohtona, inclusiv neaosele Dacii.

    Tot de la 1 aprilie se introduc accize pentru o serie de produse noi. Inclusiv pentru utilitati, dupa cum a anuntat Ionel Popescu. Vor fi accizate: electricitate in scop comercial - 0,14 euro/Mwh, electricitate in scop necomercial de 0,30 euro/Mwh si pacura - 6,81 euro/1.000 kg. Vestea buna, daca se poate spune asa, este ca accizele la benzina cu plumb vor creste cu aproximativ 50 de euro mai putin fata de datele initiale propuse de Minisiterul Finantelor. Astfel, acciza la benzina cu plumb va fi de 480 euro/tona, cu 64 euro sub valoarea propusa initial, sau de 369,6 euro /1.000 litri, cu 49,9 euro mai mica decat cota stabilita cu o saptamana in urma. De luna viitoare, acciza va creste de la 272 euro la 327,29 euro/1.000 litri pentru benzine fara plumb si de la 207 euro la 259,91 euro/1.000 litri pentru motorina.

    TVA. Si cum premierul Tariceanu i-a cerut "in mod insistent" ministrului de Finante sa elimine scutirile de la plata accizelor si a TVA pentru "o gama extrem de larga de produse", Ionel Popescu s-a executat. Nu vor mai fi scutite de la plata accizelor alcoolul utilizat in industria cosmetica si uleiurile minerale utilizate de catre persoanele fizice drept combustibil, pentru incalzirea locuintelor. Pana si uleiurile minerale scoase de la rezerva de stat si acordate gratuit in scop de ajutor umanitar vor fi accizate. Vor fi eliminate scutirile de la plata TVA pentru spectacolele organizate de firmele private, televiziunile si posturile de radio, altele decat cele publice, transmisiile tv prin cablu, drepturile de autor si licentele pentru filme si programe TV, abonamentele pentru agentiile de presa internationale. Nici operatiunile desfasurate de unitatile din sistemul de penitenciare, utilizand munca detinutilor, nu vor mai beneficia de scutire de TVA. Doar medicamentele, protezele, ziarele, cartile, spectacolele organizate de institutiile publice vor beneficia de scutiri de TVA in continuare.

    IMPOZITE. Printre modificarile aduse Codului fiscal se numara si majorarea impozitului pe veniturile din dobanzi de la 1% la 10% si a celui pe veniturile din dobanzi ale nerezidentilor de la 5% la 10%. Totodata, va deveni litera de lege impozitarea cu 10% a castigurilor din capital, iar impozitul pentru tranzactiile imobiliare ale persoanelor juridice va creste de la 10% la 16%. Insa majorarea acestor impozite se va face de la 1 mai si nu de la 1 aprilie, cum se dorea initial. Aceasta a fost o concesie facuta oamenilor de afaceri, dupa cum a lasat sa se inteleaga Ionel Popescu. De altfel, ministrul si-a cerut scuze celor din mediul de afaceri pentru neplacerile create prin modificarile aduse Codului Fiscal. Insa a uitat sa-si ceara scuze si fata de oamenii de rand la ale caror buzunare a atentat in mod direct sau indirect. "Acesta este, intr-o oarecare masura, si costul pe care trebuie sa-l platim pentru integrare", a atras Popescu atentia.

    ELECTRONICE MAI SCUMPE
    Daca intentionati sa va cumparati un aparat de aer conditionat sau un cuptor cu microunde, e cazul sa va hotarati mai repede pentru a beneficia de un nivel ceva mai mic al accizelor. Importurile acestor produse facute dupa 1 aprilie vor fi taxate cu 20%. Pana acum, impozitul era de 15%. De asemenea "aparatele video de inregistrat sau de reprodus", combinele audio si dublu-radiocasetofoanele vor avea si ele o cota de 20%. Cea mai usturatoare scumpire se va inregistra la camerele foto digitale. De aceasta data, cota se va situa la 30%. "Dupa eliminarea accizelor in ianuarie 2005, vanzarea de camere foto a crescut aproximativ cu 300% fata de perioada precedenta. Prin reintroducerea accizelor si la un nivel mai ridicat decat inainte, estimam ca vanzarile vor reveni aproape de nivelul anterior lui ianuarie, dar nu credem ca vor cobori sub acest nivel, chiar daca preturile vor fi ceva mai mari decat inainte", considera Adrian Barbu, director de vanzari la Flanco. Detailistii din domeniu au mai multe optiuni. Una dintre acestea ar fi sa mentina preturile actuale la produsele aflate in stoc pana la epuizarea lor completa, vanzand produsele nou-cumparate la pretul nou, mult mai ridicat. O alta optiune va fi sa foloseasca pentru o anumita perioada un pret mediu atat pentru produsele existente, cat si pentru cele nou-achizitionate, urmand sa creasca pretul in etape. "Flanco evalueaza optiunea de a achizitiona un stoc mai mare decat cel obisnuit pentru produsele care urmeaza a fi supuse din nou accizelor, incercand sa mentina mai mult timp un nivel de pret atractiv pentru consumatori", ne-a declarat Barbu. Pentru moment, reprezentantii Altex nu au dorit sa faca nici un comentariu cu privire la acest subiect. (Adrian Mihai)

    MODIFICARI
  • Acciza la alcool creste de la 280 euro pe hectolitru la 465,35 euro/hl alcool pur
  • Acciza pentru vinurile spumoase va fi de 34,05 euro pe hectolitru
  • Acciza la bere creste la 0,74 euro/hectolitru/grad Plato
  • Acciza la tigarete creste la 9,10 euro/1.000 tigarete (acciza fixa), plus 30% din pretul mediu al celei mai vandute categorii de pret
  • Acciza pentru tigari si tigari de foi creste de la 16,5 euro la 22,13 euro/1.000 tigarete
  • Acciza pentru benzine cu plumb creste de la 319 euro la 419,5 euro/1.000 litri si la cele fara plumb creste de la 272 euro la 327,29 euro/1.000 litri, iar cea pentru motorina creste de la 207 euro la 259,91 euro/1.000 litri
  • Noi accize: pentru pacura - 6,81 euro pe 1.000 kilograme, electricitatea utilizata in scop comercial - 0,14 euro pe MWh, electricitatea folosita in scop necomercial - 0,30 euro pe MWh, gazul natural utilizat drept carburant - 1,59 euro/gigajoule
  • ×
    Subiecte în articol: economic popescu creşte acciza euro/1.000