La o zi dupa ce au anuntat esecul si anularea licitatiei, guvernantii au continuat in secret discutiile cu reprezentantii firmei canadiene, Roman Copper
Guvernul a negociat ieri, in secret, contractul Cupru Min, la o zi dupa ce a anuntat raspicat ca aceasta privatizare a esuat. La intalnirea de duminica a participat Michael Curtis, reprezentant al Bayfront Capital Partners, compania care controleaza firma canadiana Roman Copper, potrivit cotidianu.ro. Vineri si sambata, Ministerul Economiei a anuntat ca negocierile cu Roman Copper pentru Cuprumin s-au incheiat irevocabil, in timp ce canadienii au spus exact contariu, "avem o intelegere valida si angajanta". Neintelegerile legate de contractul pagubos pe care statul roman este pe cale sa-l semneze cu firma canadiana au plecat de la cererile suplimentare pe care reprezentantii Ministerului Economiei s-au trezit in ultimul ceas sa le puna, dupa scandalul aparut in presa. Acestia au solicitat firmei Roman Copper sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro cu care sa garanteze realizarea investitiilor de mediu si totodata sa plateasca suma de 200,7 milioane euro pentru actiuni, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei. In plus, canadienii ar fi trebuit sa fie de acord cu desecretizarea contractului de vanzare-cumparare. De aici au inceput neintelegerile. Guvernul a spus ca reprezentantii Roman Copper nu au fost de acord cu aceste conditii in timp ce canadienii au afirmat ca au acceptat toti termenii propusi de Guvern si considera ca respectivul contract este valid, in vigoare si angajant.
Contractul este valid si in vigoare
Reprezentantii companiei Roman Copper au declarat ca au ajuns vineri la un "acord verbal definitiv" cu autoritatile romane in privinta preluarii Cupru Min si se asteapta la aplicarea acestei intelegeri. "Partile au ajuns la un acord verbal final pe care am fost si suntem in continuare pregatiti sa-l aplicam complet", a declarat intr-un comunicat Mike Curtis, partner al Bayfront Capital Partners, care controleaza firma canadiana.
"Acordul cuprinde termenii ceruti de guvern si acceptati de Roman Copper, chiar daca nu au fost initiali inclusi in forma contractului prezentat in pachetul de privatizare. Am fost surprinsi de refuzul comisiei de negociere de a accepta semnatura noastra scrisa", a spus Curtis. Roman Copper a acceptat toti termenii propusi si considera ca respectivul contract este valid, in vigoare si angajant, potrivit comunicatului. Mai mult, firma multumeste anticipat Guvernului asteptand rectificarea unei "aparente si nefericite neintelegeri".
Roman Copper este o firma care a fost infiintata special pentru preluarea Cupru Min de catre Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiana cu activitati de investment banking, care ofera servicii de consultanta pentru finantare corporatista, restructurare financiara si in domeniul fuziunilor si achizitiilor.
Ce a spus Bode sambata
Negocierile cu Roman Copper pentru Cupru Min s-au incheiat irevocabil, intrucat firma canadiana a respins conditiile privind plata integrala a contractului, indeplinirea obligatiilor de mediu si clauzele referitoare la transparenta, a anuntat Ministerul Economiei. Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat, la finalul negocierilor, ca partea romana a cerut firmei canadiene sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu-ambele fiind conditii suspensive in contract. Acesta a mai spus ca "Ministerul Economiei va analiza situatia creata si suntem pregatiti sa reluam privatizarea", a spus Bode. Mai mult, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Florin Vladan, a afirmat ca modul in care avocatii Roman Copper au negociat contractul de privatizare a fost "putin neprofesionist". Si ministrul Economiei a afirmat ca avocatii Roman Copper au acceptat initial constituirea contului ca garantie si publicarea contractului, dar ulterior acestia vorbeau cu cei pe care ii reprezinta si se razgandeau.
Cat valoreaza Cupru Min
Cupru Min care detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei trebuie vanduta. Asa ne cere Fondul Monetar International. Compania a acumulat in 2001 datorii istorice de 64,4 milioane lei, la o valoare a capitalurilor proprii de 32,6 milioane lei si a fost catalogata de statul roman drept falimentara. Totusi, societatea a incheiat anul 2010 cu un profit de 18,8 milioane lei, iar in 2011 a inregistrat un profit net de 30,7 milioane lei.
In acest context, intrebarea este: cat valoreaza cu adevarat aceasta companie. La recenta licitatie castigata de Roman Copper pretul obtinut a fost de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro. Scandalul urias pornit in presa a scos la iveala o hiba a licitatiei, si anume neluarea in calcul a valorii zacamantului, ci doar a utilajelor si cantitatea de cupru care poate fi exploatata. Zacamantul de la Cupru Min este de aproape 800 milioane tone, dar are o concentratie de cupru extrem de mica in minereu, de 0,3%, ceea ce face ca zacamantul exploatat la suprafata sa aiba nevoie de o tehnologie foarte buna. Gradul de recuperare, ajustat cu pierderile tehnologice, asigura o cantitate de doua milioane tone cupru, care la cotatia actuala pe piata internationala, de 8.500 dolari/tona, conduce la o valoare totala de 17 miliarde dolari, din care se scad cheltuielile de exploatare si productie.