x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul creşte taxele la jocurile de noroc

Guvernul creşte taxele la jocurile de noroc

de Florina Zainescu    |    26 Mai 2009   •   00:00

Guvernul va majora semnificativ taxele pentru jocurile de noroc, cu o creştere de până la patru ori în cazul cazinourilor, şi va introduce obligaţia unei licenţe de organizare şi a unui capital social minim. Sistemul de taxare va fi extins şi asupra Loteriei, care îşi păstrează însă exclusivitatea pe anumite jocuri de noroc.



Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Finanţelor, citat de Mediafax, taxa anuală aferentă autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc va fi de 800.000 lei pentru jocurile loto şi de 400.000 lei pentru pariuri mutuale, în timp ce pentru pariuri în cotă fixă este stabilită o taxă de 5% din încasările efectiv realizate la nivelul organizatorului, dar nu mai puţin de 300.000 lei.

Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor va fi impusă o taxă anuală de 250.000 lei pentru fiecare masă în municipiul Bucureşti şi de 150.000 lei pentru fiecare masă în alte localităţi. Pentru fiecare mijloc de joc tip slot-machine va fi achitată o taxă de 4.800 lei, iar pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc taxa va fi de 45.000 lei pentru fiecare sală, precum şi 5 % din valoarea nominală a cartoanelor achiziţionate de la Imprimeria Naţională, care se achită în avans la Trezoreria Statului.

La ora actuală, pentru fiecare maşină mecanică sau electronică cu câştiguri se achită în prezent o taxă anuală de autorizare de 1.669,5 lei, în timp ce taxele pentru fiecare masă de joc de noroc din cazinou sunt stabilite distinct, pe fiecare categorie de joc în parte. Pentru o masă tip ruletă, taxa anuală de autorizare se ridică în prezent la 99.124,4 lei în Bucureşti şi la 53.200 lei în provincie, în timp ce pentru masa de joc cu cărţi sau zaruri este percepută o taxă de 66.800 lei în Capitală şi de 33.400 lei în provincie.

Proiectul de ordonanţă prevede însă şi o taxă aferentă licenţei de organizare a jocurilor de noroc, care porneşte de la 25.000 lei pentru jocurile tip slot-machine şi ajunge la 500.000 lei pentru jocurile loto şi cazinouri. De asemenea, sunt stabilite valori minime pentru capitalul social subscris şi vărsat la data solicitării licenţei.

MAI PUŢINE SĂLI DE JOCURI
Autorităţile estimează că vor obţine astfel un plus de venituri în creştere anuală, de la 101,2 milioane lei în 2009 la 202,4 milioane lei în 2010, 222,6 milioane lei în 2011, 244,9 milioane lei în 2012 şi 269,4 milioane lei în 2013. În prezent, pentru un an calendaristic se colectează din taxele de licenţă aproximativ 118,8 milioane lei.

"La calculul efectuat la impactul financiar s-a avut în vedere limitarea numărului de licenţe care se va face în mod natural, pe criterii pur economice, având ca urmare o concentrare a activităţii prin reducerea numărului de săli de joc şi a rămânerii în activitate a acelor organizatori care se vor putea adapta noilor cerinţe", se arată în document.

În prezent deţin licenţă de exploatare a jocurilor de noroc un număr de 1.163 societăţi comerciale cu 57.809 licenţe pentru maşini electronice cu câştiguri, 14 societăţi pentru bingo în sală, 22 societăţi comerciale pentru activitatea de cazinou, cu un număr de minimum 10 mese speciale de joc, 24 firme pentru pariuri sportive, 4 societăţi pentru jocuri de noroc tip pronosticuri, loterii, tombole, jocuri interactive, organizate prin intermediul liniilor telefonice, şi o firmă pentru jocuri de noroc transmise prin reţele de televiziune.

Ca urmare a intrării în vigoare a ordonanţei, Finanţele estimează o scădere a numărului acestor firme, la 798 societăţi comerciale cu un număr de minim 5 licenţe/organizator pentru exploatarea maşinilor electronice cu câştiguri, 9 firme pentru bingo în sală, 18 societăţi comerciale pentru activitatea de cazinou, cu un număr de minim 12 mese speciale de joc/locaţie, 18 societăţi comerciale pentru pariuri în cotă fixă şi o firmă pentru jocuri de noroc tip loto şi pariuri mutuale.

Necesitatea noilor reglementări este argumentată de Finanţe prin faptul că prevederile legale în vigoare nu mai corespund realităţilor economice, tehnice "şi mai ales conceptuale" din domeniul jocurilor de noroc. "Totodată, având în vedere măsurile privind asigurarea surselor de finanţare a dezvoltării economice şi ţinând cont de faptul că taxa de autorizare percepută organizatorilor de jocuri de noroc este nemodificată din anul 2000, se impune modificarea nivelului de taxare a agenţilor economici din domeniul jocurilor de noroc", se arată în document.

DISPARE CAZINOUL DE BLOC
Proiectul de ordonanţă interzice funcţionarea cazinourilor în incinta blocurilor. "Activitatea de tip cazinou urmează a se organiza în imobile care nu au destinaţia de locuinţă sau în locaţii care fac parte din hoteluri având o clasificaţie, conform normelor naţionale în vigoare, de cel puţin 3 stele", se arată în document.

Pentru obţinerea autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc, agenţii economici trebuie să facă dovada, printre altele, că spaţiul propus nu este situat în incinta unei instituţii de învăţământ, cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase sau în perimetrul delimitat destinat acestora, ori nu este situat în zone cu circulatie intensă (în pasaje pietonale sau staţii ale mijloacelor de transport în comun). În mod excepţional se admite organizarea de jocuri de noroc în cinematografe, săli de spectacole, săli de sport, case de cultură şi altele de acest fel, cu condiţia să fie asigurat acces separat pentru jucători, să nu fie deranjate în vreun fel celelalte activităţi şi să poată fi restricţionat total accesul minorilor.

BIG BROTHER
Mijloacele de joc tip slot-machine trebuie să fie dotate cu un sistem electronic integrat de monitorizare, înregistrare şi evidenţiere a tuturor operaţiunilor de exploatare, iar sălile de pariuri vor fi operate prin intermediul unor programe informatice independente, unice la nivelul societăţii organizatoare, indiferent de numărul de unităţi în care se desfăşoară activitatea respectivă, cu obligativitatea centralizării într-un sistem electronic central a informaţiilor care să evidenţieze fiecare terminal de joc în parte, totalul taxelor de participare colectate şi totalul premiilor acordate.

Sistemul electronic central, va fi conectat, pe cheltuiala organizatorului, cu un terminal situat la Ministerul Finanţelor, pus la dispoziţie gratuit de organizatori, şi va conţine sau va permite accesul la informaţii privind totalul taxelor de participare colectate în orice zi, totalul premiilor acordate în ziua respectivă, precum şi evidenţa terminalelor interconectate în sistem (numărul acestora şi adresa la care sunt exploatate fiecare în parte).

×
Subiecte în articol: economic noroc societati