După ce Comisiile de Buget-Finanţe şi Transporturi din Senat au pregătit un proiect de modificare a Legii RCA, la sfârşitul săptămânii trecute, Finanţele au lansat în dezbatere propriul proiect de modificare. Schimbarea legii, solicitată insistent de transportatori după ce tarifele RCA au explodat, ar putea să se facă până la sfârşitul lunii septembrie. Până atunci însă este dată ca sigură plecarea lui Mişu Negriţoiu din funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Proiectul Guvernului ar urma să fie promovat prin ordonanţă de urgenţă, dar el are puţine şanse să treacă în forma emisă. Surse din piaţa de asigurări susţin că, pe lângă lucrurile în favoarea asiguraţilor pe care le promovează, el are şi unele lacune. „În primul rând, vorbim despre nivelul redus al amenzilor aplicate asigurătorilor pentru neplata în termen a daunelor. Amenda minimă este de 1.000 de lei, iar mai departe este lăsată la aprecierea ASF stabilirea lor. Dacă voiau să facă ordine, ar fi trebuit să copieze modelul italian, de exemplu. Pentru neplata în termenul stabilit a daunelor, amenzile pentru asigurători sunt de 60.000 de euro”, susţin aceleaşi surse. În paralel, proiectul Guvernului lungeşte termenul de plată a despăgubirilor de la 10 zile la 40 de zile.
RCA pe o lună şi cu suspendare
Şoferii vor avea posibilitatea de a încheia poliţe o perioadă de la o lună la 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de opţiunea asiguratului.
Proiectul Executivului prevede posibilitatea suspendării contractului RCA la cererea asiguratului pe perioada suspendării dreptului de circulaţie a maşinii sau pe perioada imobilizării.
O altă noutate este despăgubirea directă. Astfel, în baza unei clauze contractuale opţionale, asiguratul va putea să se adreseze propriului asigurător RCA pentru obţinerea despăgubirilor, acesta recuperând ulterior contravaloarea daunei achitate de la asigurătorul persoanei vinovate. Tot ca o noutate, proiectul introduce posibilitatea răscumpărării unei părţi din prejudiciu, suportată de asigurat. Asigurarea RCA ar putea avea o limită minimă de despăgubire de cinci milioane de euro pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite.
Mişu Negriţoiu va fi demis
Conducerea ASF, în frunte cu Mişu Negriţoiu, va fi audiată miercuri în Comisia de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor pe tema poliţelor RCA, după care se va solicita demiterea ei. Schimbarea lui Mişu Negriţoiu este dată ca sigură, surse din piaţa asigurărilor susţinând că deja a fost stabilit şi înlocuitorul acestuia. Este o persoană care vine din sectorul asigurărilor şi are o mare experienţă în domeniu. Propunerea aparţine PSD, la fel ca şi în cazul numirii lui Mişu Negriţoiu.