După modelul Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA), Guvernul vrea să înfiinţeze un fond pentru despăgubirea investitorilor de pe piaţa de capital care înregistrează pierderi din cauze imputabile brokerilor. Acesta se va numi Fondul de Compensare a Investitorilor, iar înfiinţarea lui urmează să fie decisă de către Parlament după ce Executivul a adoptat un proiect de lege în acest sens.
Prin acest proiect de lege, Guvernul vrea să asigure o mai mare protecţie investitorilor de pe piata de capital care sunt păgubiți, în condiţiile în care şi până acum funcţiona un fond similar, dar cu posibilităţi mai restrânse de a interveni. Fondul de Compensare a Investitorilor ar urma să funcţioneze sub tutela ASF şi se va constitui ca persoană juridică de drept public, după modelul Fondului de Garantare a Asiguraţilor. Fondul de Compensare, funcţional în prezent, este o societate pe acţiuni (SA), unde deţinerea majoritară aparţine Bursei de Valori Bucureşti.
Apar noi cotizanţi şi se instituie penalităţi de întârziere
Pe lângă contribuitorii pe care îi avea înainte fondul vechi (societăţi de servicii de investiţii financiare, instituţii de credit, societăţi de administrare a investiţiilor), prin noul proiect de lege vor fi obligate să cotizeze la fond Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central. “Constituirea acestei instituţii atrage după sine avantaje majore. Un prim avantaj îl constituie faptul că noul fond asigură o resursă financiară mai consistentă pentru eventuale evenimente compensatorii, atrăgând bani şi din partea unor noi entităţi”, ne-a declarat Ovidiu Wlassopol, prim-vicepreşedintele ASF. În prezent, fiecare contributor plăteşte 500 de euro/lună pentru cheltuielile de funcţionare şi procent din valoarea tranzacţiilor lunare. Ca o noutate, vor fi instituite şi penalităţi de întârziere pentru contribuabili.
Compensaţii de 20.000 de euro pentru pierderile suferite
În cazul fondului vechi, răspunderea în faţa investitorilor era de maximum 20.000 de euro, dar în limita fondurilor disponibile. Viitorul Fond de Compensare a Investitorilor va oferi despăgubiri tot de maximum 20.000 de euro, dar cu specificaţia că acestea vor fi acordate tuturor investitorilor care au înregistrat pierderi din cauze imputabile brokerilor. Dacă fondul nu are într-un moment toţi banii pentru compensaţii, va avea posibilitatea să crească taxele de contribuţie (cum poate face şi FGA-ul cu firmele de asigurări).
20.600.000 lei se aflau la 31 decembrie 2017 în conturile fondului pentru despăgubirea investitorilor de pe piaţa de capital, bani care vor fi transferaţi Fondului de Compensare a Investitorilor după înfiinţarea sa.
Sucursalele brokerilor din ţări non-UE vor cotiza
O altă noutate adusă de proiectul de lege înaintat Parlamentului este că Fondul de Compensare a Investitorilor va fi administratorul fondului de rezoluţie pentru intermediari, care va gestiona direct, ca un administrator special, firma de brokeraj care-şi păgubește clienții. La acest fond vor trebui să contribuie şi sucursalele intermediarilor din ţări care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Astfel, dacă un broker american, de exemplu, îşi deschide o sucursală în România, va deveni cotizant la Fondul de Compensare a Investitorilor din România. În ceea ce îi priveşte pe brokerii din UE, aceştia contribuie la fondurile similare din ţara lor, de unde vor primi şi despăgubirile.
Faptul că Fondul de Compensare a Investitorilor va fi şi administrator al fondului de rezoluţie pentru brokeri, funcţionând sub tutela ASF, va permite o intervenţie mai promptă a autorităţii în caz de nevoie şi va asigura totodată, un mod mai organizat şi mai rapid de derulare a operaţiunilor de compensare, similar funcţionării fondului care activează deja în sectorul asigurărilor. Să nu uităm faptul că Fondul de Garantare a Asiguraţilor s-a dovedit a fi un model de succes, stabil şi funcţional atunci când au existat probleme în piaţa de asigurări. Noua reglementare va asigura o mai bună protecţie a investitorilor de pe piaţa de capital.
Ovidiu Wlassopol, prim-vicepreşedinte ASF