x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul renunţă la actualul proiect al legii salarizării! Suciu: "Vom veni cu o altă abordare"

Guvernul renunţă la actualul proiect al legii salarizării! Suciu: "Vom veni cu o altă abordare"

13 Apr 2016   •   15:45
Guvernul renunţă la actualul proiect al legii salarizării! Suciu: "Vom veni cu o altă abordare"
Sursa foto: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu / FOTO: Alex Micsik

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat miercuri că Executivul va lucra la un nou act normativ legat salarizarea bugetarilor, în condiţiile în care ordonanţa anunţată săptămâna trecută a fost abandonată.

"Nu vom continua pe acest proiect de salarizare. Scopul Guvernului e să vină cu un proiect acceptat în cea mai mare parte de partenerii sociali, (...) în limitele fiscal-bugetare pe care ni le permitem. Acestea sunt singurele condiţii pe care Guvernul le are (...): acceptarea cel puţin principială sau în cea mai mare măsură a proiectului de către partenerii sociali şi construirea lui în limitele fiscal-bugetare pe care Guvernul şi le poate permite şi le estimează pentru 2016 şi 2017. (...) Guvernul nu ţine neapărat să aibă un proiect în această privinţă, dar înţelegem presiunile şi înţelegem interesul public. De aceea, avem timp şi răbdarea şi toată deschiderea pentru un dialog social consistent şi o abordare aplicată a solicitărilor din partea organizaţiilor sindicale", a afirmat Dan Suciu, într-un briefing la Palatul Victoria.

El a dorit să facă mai multe clarificări asupra proiectului de ordonanţă "abandonat", insistând asupra faptului că niciun salariu nu ar fi scăzut dacă s-ar fi mers pe actul normativ respectiv.

"În niciun caz, niciun salariu în plată nu ar fi scăzut. (...) Există o prevedere în ordonanţă care spune foarte clar că, în cazul în care salariul din grilă ar fi fost mai mic decât cel în plată, inclusiv pentru persoanele nou intrate în sistem, (...) se va face plata în instituţia respectivă pe baza salariului deja aflat în plată. (...) Am înţeles însă îngrijorările sindicale nu neapărat legate de scăderea salariilor - asta a fost o interpretare forţată cu care nu suntem neapărat de acord. Îngrijorările legate de grila în sine care pe anumite niveluri reper şi clase salariale era mai redusă decât grila din legea din 2010 şi în contextul în care ordonanţa ar fi fost respinsă ar fi fost riscul unui vid legislativ", a explicat Suciu.

El a precizat că actualul Guvern a preluat şi gestionează un buget de la Cabinetul anterior, buget care nu prevedea creşteri salariale.

"În bugetul deja făcut nu existau elemente care să susţină majorări salariale, deci orice interpretare de acest gen ar trebui să nu se facă, pentru că nu suntem noi autorii bugetului respectiv, suntem gestionarii bugetului. Dacă erau elemente de creştere salarială în acel buget, sigur că ar fi fost scoase în evidenţă de mult şi le-am fi avut şi noi la dispoziţie. (...) Ceea ce vom încerca să facem, dacă ajungem la un acord cu partea sindicală, este să găsim resurse suplimentare în urma rectificării, (...) şi vom vedea după partea a doua a anului, după ce vom revedea structura bugetului, dacă găsim şi ce resurse suplimentare de finanţare găsim pentru eventualele modificări pe care le facem în buget", a conchis Dan Suciu.

Sursa: AGERPRES

×