x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul Romaniei a ajuns sa ceara mila OMV - Petrom

Guvernul Romaniei a ajuns sa ceara mila OMV - Petrom

de Oana Stancu Zamfir    |    Florina Zainescu    |    21 Noi 2006   •   00:00
Guvernul Romaniei a ajuns sa ceara mila OMV  -  Petrom

Premierul Calin Popescu Tariceanu face apel la valorile corporatiste pentru a rezolva problema avalansei de scumpiri la carburanti si gaze naturale. El le cere marilor companii din domeniu sa suporte o parte din majorarile de pret.

Seful Executivului se intalneste astazi cu Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV, pentru a discuta despre pretul carburantilor si gazelor. El va incerca sa-l convinga pe Ruttenstorfer ca Petromul sa suporte o parte din scumpirile la gaze astfel incat presiunea pe consumatorul final sa fie mai mica. "Vom propune o solutie care sa se bazeze pe responsabilitatea sociala a companiilor, prin care aceste societati, care inregistreaza cifre de afaceri considerabile si profituri consistente, sa isi arate responsabilitatea sociala fata de consumatori si sa gasim o formula prin care sa preia o parte din pretul stabilit in urma scumpirilor, asa incat sa micsoram presiunea pe consumator", a declarat el. O astfel de solutie va fi propusa si altor companii importante din domeniul energetic, cum ar fi Romgaz Medias, principalul producator de gaze naturale de pe piata interna. "Putem sa avem discutii asupra contractelor, dar renegocierea ar avea un efect foarte grav asupra increderii investitorilor", a declarat Tariceanu, care a recunoscut insa ca "aceste contracte, asa cum au fost negociate si incheiate, ne pun intr-o situatie foarte dificila".

BASESCU, LA GUVERN. Dupa sedinta de guvern, la Palatul Victoria si-a facut aparitia neasteptat seful statului, care a discutat mai bine de o ora cu premierul Tariceanu, cu ministrul Economiei si cu cel al Finantelor despre pozitia pe care o va avea maine in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, pe care l-a convocat tocmai pentru a analiza "efectele procesului de privatizare asupra securitatii energetice si a economiei nationale", dar si, explicit, contractul Petrom. Basescu a criticat inca de anul trecut privatizarea Petrom, pentru ca s-a facut cu "resursa subsolului" cu tot, aratand ca are "semne de intrebare asupra corectitudinii ei". Presedintele ar fi sesizat ca in contract se prevede o valoare fixa a resursei pana in 2013, neadaptata la valoarea de piata, si, ca atare, si o redeventa care nu creste proportional cu ce se intampla pe piata.

Presedintia a confirmat aseara si primirea presedintelui OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, la Cotroceni, unde ar fi discutat cu seful statului despre "impactul social in urma alinierii pretului energiei la nivel european". "Reprezentantii OMV si-au exprimat disponibilitatea de a colabora cu Guvernul in vederea gasirii unor solutii pentru diminuarea efectelor sociale ale majorarii preturilor", se arata in comunicat, dublat de unul similar al PETROM.

LA DNA
CSAT va analiza atat contractul cat si efectele sale.Astfel, inca din 19 mai, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a pus la dispozitia DNA un volum impresionant de 1.146 de file ale copiilor contractului de privatizare, ale raportului privind activitatea comisiei de privatizare, raportul de evaluare intocmit de consortiul care a fost consultantul statului (format din Credit Suisse First Boston si ING Bank), precum si copii ale contractului de servicii financiare incheiat intre MEC si consultanti. Numai contractul de privatizare are 676 de file. DNA a solicitat documentele "in vederea solutionarii unui dosar penal", potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax. Atat premierul cat si ministrul Economiei sustin ca nu se poate pune problema renegocierii contractului.

×
Subiecte în articol: economic