Executivul se impiedica singur in prognoze si estimari pe care apoi si le incalca singur. Daca oficial tara noastra are ca tinta de deficit pe acest an 4,4%, convenita cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE), alte institutii dau alte cifre. Astfel, Strategia Nationala de Export a Romaniei 2011-2015, pusa in discutie publica de Ministerul Economiei la data de 5 mai, spune total altceva. Prognoza oferita de institutia condusa de ministrul Ion Ariton este pentru un deficit de 5% din Produsul Intern Brut (PIB). Diferenta de 0,6 puncte procentuale inseamna in fapt circa 600 de milioane de euro cheltuieli peste limitele convenite.
Alte cifre diferite trecute in document sunt referitoare la rata somajului, vazuta la 8%, in vreme ce Executivul s-a laudat cu un somaj de doar 5,9%, printre cele mai mici din UE, conform raportarilor oferite de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Nu e prima oara cand tara noastra fluctueaza pe pozitii diferite in privinta deficitului. In urma cu cateva luni, Eurostat, biroul de statistica al UE, a ridicat obiectii in privinta deficitului raportat de tara noastra pe 2010, pe motiv ca nu au fost incluse in calcul pierderile CFR Infrastructura si Termoelectrica. Gheorghe Ialomitianu, ministrul de Finante, se spala rapid pe maini atunci, declarand ca "trebuie sa vedem cine are dreptate, BNR sau INS". Prin includerea pierderilor respective, deficitul Romaniei calculat dupa metoda europeana ar fi de 6,9%, adica tot un plus de 0,5 puncte procentuale.
De altfel, un raport al BRD din 11 mai nota ca masurile luate de Guvern pana in prezent nu vor fi suficiente ca deficitul bugetar sa se incadreze in tinta de 4,4% din PIB si ca vor fi benefice pentru finantele publice doar pe termen lung. "Astfel, Guvernul va continua sa se axeze pe reduceri de personal si cheltuieli de capital, dar credem in continuare ca imbunatirea colectarii taxelor si reducerea evaziunii fiscale sunt obligatorii pentru a avea sustenabilitate pe termen mediu", se arata in raportul de primavara al BRD privind perspectivele macroeconomice. Inclusiv Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, spunea ca va fi "o provocare" pentru tara noastra sa ajungem la un deficit de 3% din PIB in 2012 calculat pe model european, adica cu tot cu pierderile regiilor.
In mod asemanator, Eurostat a calculat retroactiv deficite mai mari si pentru 2009 – de la 8,3% la 8,6% si pe 2008 – de la 4,8% la 5,5% din PIB. Problemele de raportare a deficitului au dus la comparatii ale tarii noastre inclusiv cu Grecia, care a mintit Comisia Europeana in legatura cu anumite tranzactii financiare prin care si-a ascuns datoriile adevarate.
De altfel, nu e prima oara cand Romania incearca sa ciupeasca UE la deficit. Anul trecut, Romania a cerut alaturi de alte opt state UE o derogare de la a include in deficit costurile cu reforma pensiilor. Mai exact, Executivul nu vrea sa includa sumele pe care le vireaza catre fondurile de pensii administrate privat. Anual, statul vireaza circa 500 de milioane de euro catre administratorii privati prin cei 2% din CAS transferati. Suma reprezinta 0,5% din PIB. In timp, valoarea procentului trebuie sa creasca. Suma a fost blocata la nivelul de 2% din 2009. De asemenea, saptamana trecuta, premierul Emil Boc se plangea ca parteneriatele public-private pot fi incetinite de "strictetea" europenilor, insa nutrea speranta ca UE sa aiba aceeasi deschidere fata de Romania cum a procedat si cu alte tari europene. Pe romaneste, daca Guvernul vrea sa faca o autostrada de un miliard de euro pe banii constructorului si se intelege cu acesta ca sa isi scoata banii din concesionare, atunci Executivul e dator in scripte un miliard de euro si trebuie sa treaca sumele anuale aferente in deficit.