x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul strânge şurubul bugetar şi se menţine în deficit

Guvernul strânge şurubul bugetar şi se menţine în deficit

de Daniela Ivan    |    04 Dec 2017   •   11:50
Guvernul strânge şurubul bugetar şi se menţine în deficit
Sursa foto: DIANA OROS

Guvernul nu va acorda nici anul viitor tichete cadou, cupoane sociale în educaţie, indemnizaţii de vacanţă, iar anumite drepturi ale poliţiştilor, militarilor şi funcţionarilor publici din penitenciare vor fi îngheţate la nivelul lunii decembrie 2017. În schimb, instituţiile publice şi companiile cu capital majoritar de stat vor putea acorda tichete de vacanţă în 2018.

 

Ministerul Finanţelor Publice a prezentat prima variantă a proiectului de Buget pe anul viitor. El este construit pe o creştere economică de 5,5% care se susţine în principal tot din consum, pe un PIB care se va situa la 900 de miliarde de lei şi pe o inflaţie de 3,1%. Este de remarcat cursul de schimb pe care se bazează bugetul, care este de numai 4,55 de lei pentru un euro, în condiţiile în care acum cotaţia BNR este de 4,64 lei pentru un euro. Astfel, bugetul de stat va avea venituri în sumă de 125,9 miliarde de lei şi cheltuieli de 161,731,9 milioane de lei, cu un deficit de 35,7 miliarde de lei. Întreaga construcţie bugetară din 2018 se bazează pe un deficit cash de 2,97% din PIB.

Creştere economică cu restricţii bugetare

Pentru a se încadra în acest deficit, ordonatorii principali de credite vor fi obligaţi să scadă cheltuielile cu bunurile şi serviciile aferente întreţinerii şi funcţionării instituţiei cu 10% comparativ cu plăţile din acest an.

 

 

8,11% din PIB ar ajunge deficitul bugetar fără măsurile de austeritate prevăzute

Munca suplimentară va fi compensată doar cu timp liber, nu cu bani, iar angajarile în administraţia publică vor fi permise doar cu regula "1 la 2", respectiv la două posturi vacante va fi permisă o singură angajare.

Neacordarea de plăţi compensatorii la pensionare este o altă măsură prevăzută în proiectul de Buget 2018.

Investiţiile rămân tot pe hârtie

Cheltuielile destinate investiţiilor publice sunt din nou la cel mai mic nivel estimat din istoria recentă, deşi promisiunile din programul de guvernare indicau 5,4%. Însă investiţiile în 2018 vor totaliza numai 38,5 miliarde de lei, reprezentând aproximativ 4,2% din PIB, procentul fiind menţinut la nivelul din 2017. Însă nici măcar aceşti bani ar putea să nu ajungă în autostrăzi, având în vedere că în acest an procentul de 4,2 s-a redus la numai 3,2. Principalul sector unde se vor îndrepta aceşti bani este infrastructura, atât cea rutieră, cât şi cea feroviară. Problema este că şi aceşti bani, puţini, ar putea fi tăiaţi pentru încadrarea în deficitul bugetar, în condiţiile în care ANAF nu va reuşi să colecteze veniturile prognozate.

 

Instituţiile şi autorităţile publice nu pot să achiziţioneze autoturisme nici în 2018. Este permisă numai cumpărarea de autoturisme electrice.

 

Ce ministere şi instituţii vor pierde bani

Un număr de 22 de ministere vor primi bani în plus, în timp ce alte cinci vor avea fondurile diminuate, se mai arată în Proiectul de Buget pentru 2018. De asemenea, pentru 29 de instituţii publice, agenţii şi autorităţi se vor majora sumele alocate de la bugetul de stat, iar alte şase vor pierde bani în 2018.

Cele cinci ministere perdante sunt Ministerul Muncii (scădere cu 13,2% faţă de anul 2017), Ministerul Justiţiei (minus 0,8%),  Ministerul Mediului (scădere 5,4%), Ministerul Energiei (minus 36%) şi Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul (scădere 0,7%).

Alte şase instituţii publice vor fi nevoite să mai taie din cheltuieli. Acestea sunt Agenţia Naţională de Integritate - 21,6 milioane lei, în scădere cu 4,2%, Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 va avea diminuat bugetul cu 1,8%, iar Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor secrete de stat, o uşoară scădere cu 0,2%, la 9,9 milioane lei. Mai puţini bani vor avea şi Societatea Română de Televiziune - 440 milioane lei (minus 53,9%), Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor - 21,4 milioane lei (scădere 37,9%) şi Autoritatea Electorală Permanentă - 100,7 milioane lei (scădere 16,3%).

La politicieni nu e austeritate. Administraţia Prezidenţială are prevăzut un buget de 57,6 milioane lei, în 2018, în creştere cu 20,7%, Senatul României - 196 milioane lei (plus 30,3%), iar Camera Deputaţilor - 436,2 milioane lei (plus 30,6%).

 

România, promovată cu Dracula

 

Imaginea României ca destinaţie de calitate va fi realizată, în cadrul Programului de marketing şi promovare turistică, prin folosirea brandului „Dracula” şi cu videoclipuri făcute de studiourile Bollywood, potrivit Proiectului de Buget. Pentru dezvoltarea produselor turistice, bugetul de bază este de 14,7 milioane lei, iar pentru marketingul şi promovarea turistică bugetul de bază este de 13,7 milioane lei. Per total, Ministerul Turismului va avea în 2018 un buget de 63,4 milioane lei, cu 39,82% mai mult decât alocarea din 2017, arată datele proiectului Legii bugetului de stat pe anul viitor, postat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

×