x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul va semna joi cu Eurocopter acordul cadru pentru parcul aerospaţial de la Ghimbav

Guvernul va semna joi cu Eurocopter acordul cadru pentru parcul aerospaţial de la Ghimbav

17 Iun 2010   •   00:00

Guvernul va semna, joi, la Ambasada Franţei la Bucureşti, acordul cadru cu producătorul de elicoptere Eurocopter în vederea definitivării parcului aerospaţial de la Ghimbav, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei, Adriean Videanu.

"Investiţiile primare de la Ghimbav vor fi de câteva zeci milioane euro, dar în opinia mea pot ajunge la sute milioane euro", a afirmat Videanu.

El a adăugat că, prin acest acord, la Ghimbav vor fi create trei centre de competenţă, unul pentru mentenanţa elicopterelor Puma şi Super Puma, un centru unde vor fi ansamblate elicopterele Eurocopter şi un centru de fabricare a componentelor şi subansamblelor pentru elicoptere.

"Unul dintre obiective este producţia de elicoptere", a spus Videanu.

În mai, Guvernul şi Eurocopter SAS din Franţa au semnat un acord prin care IAR Ghimbav va transfera, până la 30 iunie, către Eurocopter România, o serie de active pentru mentenanţa şi revizia elicopterelor, astfel încât compania să poată produce ultima generaţie de aeronave ale grupului Eurocopter. Activele, respectiv clădiri, terenurile, instalaţii, utilaje şi echipamente, vor fi transferate în etape către Eurocopter România.

De asemenea, Eurocopter România ar urma să preia de la IAR Ghimbav un număr de 120 de salariaţi, în momentul transferului activităţilor menţionate, şi va dubla numărul de angajaţi, la 240. Totodată, numărul de angajaţi ai Eurocopter România ar putea depăşi 300, în funcţie de volumul de comenzi.

Grupul franco-germano-spaniol Eurocopter, divizie a grupului aeronautic EADS, este prezent pe piaţa locală prin Eurocopter România, firmă mixtă înfiinţată în 2002 între compania franceză şi producătorul de elicoptere IAR Ghimbav. Eurocopter Group deţine 51% din acţiunile Eurocopter România, iar 49% din titluri sunt deţinute de IAR Braşov.

Ministerul Economiei deţine 64,89% din capitalul IAR, iar diferenţa de 35,11% aparţine mai multor acţionari.

×
Subiecte în articol: redactie