x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul vinde pielea ursului din pădure

Guvernul vinde pielea ursului din pădure

17 Iul 2008   •   00:00
Guvernul vinde pielea ursului din pădure

Executivul a promis sindicaliştilor creşterea salariului minim la 540 de lei începînd cu 1 octombrie, urmînd ca acesta să crească anual cu cîte 100 de lei pînă în 2014. Patronatele apreciază nejustificată majorarea.

Executivul a promis sindicaliştilor creşterea salariului minim la 540 de lei începînd cu 1 octombrie, urmînd ca acesta să crească anual cu cîte 100 de lei pînă în 2014. Patronatele apreciază nejustificată majorarea.


Premierul Călin Popescu Tăriceanu a propus sindicaliştilor o creştere a salariului minim pe economie de la 500 de lei la 540 de lei începînd cu 1 octombrie şi la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, urmînd o creştere ulterioară de cîte 100 de lei pe an, astfel încît în 2014 salariul minim pe economie să fie de 1.325 lei. Tăriceanu speră ca recolta agricolă bună să anuleze efectele inflaţioniste declanşate de scumpirea utilităţilor, astfel încît majorarea salariului minim să nu aducă după sine o inflaţie crescîndă. "Avînd în vedere că în această lună au crescut preţurile la gaze şi în următoarea perioadă ne aşteptăm la un puseu inflaţionist, vă propunem să acceptaţi un răgaz de două luni, iar salariul minim să fie majorat la 540 lei de la 1 octombrie", a spus Tăriceanu.

 
RAPORT. Salariul minim pe economie trebuie să crească într-un ritm constant, astfel că pînă în 2012 să se ajungă la un raport de 45% între salariul mediu şi salariul minim, conform lui Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa. Hossu a precizat săptămîna trecută că în acest moment, în România, raportul între salariul mediu şi cel minim este de 28%, fiind cel mai mic din Uniunea Europeană. Confederaţia Naţională a Patronatului Român (CNPR) a anunţat că dezaprobă ferm negocierile şi apreciază ca nejustificată creşterea salariului minim la 540 de lei. "CNPR cere Guvernului să oprească ferm această tîrguială fără sens şi să adopte măsuri autentice, realiste şi  angajante de a reduce radical ajutoarele sociale nejustificate, sprijinind ferm şi rapid pe toţi cei care doresc să muncească eficient astfel încît salariile obţinute să le permită un nivel de trai decent", se arată într-un comunicat al CNPR. De asemenea, patronatul mai cere Guvernului adoptarea în septembrie a unei legi a salarizării personalului bugetar, iar din 2009 să se negocieze separat contracte la nivel naţional pentru mediul bugetar şi cel economic concurenţial.

 

Termen de 10 zile pentru semnare

Guvernul aşteaptă un răspuns din partea sindicatelor în termen de zece zile, Vosganian precizînd că reprezentanţii Guvernului au semnat deja acordul privind creşterea salarială. Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, a anunţat că Executivul a făcut această propunere de majorare a salariului minim pe economie la 540 de lei deşi cei trei indicatori de care depinde acest lucru creşterea productivităţii şi cea economică şi inflaţia nu au fost îndepliniţi în totalitate. Vosganian a precizat că în primul trimestru creşterea economică a fost peste aşteptări, de 8,2% iar productivitatea a crescut şi ea. În schimb, cu privire la inflaţie, ministrul a spus că aceasta este mare deoarece a fost influenţată de contextul internaţional, în speţă dublarea în ultimul an a preţului petrolului, creşterea preţului la gaze naturale, carburanţi, dar şi criza alimentară mondială. "Uniunea Europeană îşi propusese o ţintă de 2% pentru inflaţie în acest an, iar estimările arată că va fi undeva între 4% şi 5%, adică mai mult chiar decît ţinta fixată de Româ-nia, care era de 3,8%" a spus Va-rujan Vosganian.

×
Subiecte în articol: economic minim