Mai mult de jumătate (57%) din împrumuturile bancare au ajuns la locuitori din judeţele bogate: Ilfov, Cluj, Timiş, Constanţa, Iaşi, Braşov şi Municipiul Bucureşti. La polul opus, românii care trăiesc în Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Sălaj şi Tulcea au reuşit să ia numai 3,8% din totalul creditelor. Diferenţele enorme nu ţin de mentalitate, ci de situaţia economică.
Creditele totale luate de populaţie, în lei şi valută, se ridică la 107,7 miliarde de lei, potrivit ultimei statistici publicate de Banca Naţională a României, la sfârşitul lunii decembrie 2015. Din această sumă, 51 de miliarde sunt împrumuturi luate în lei, restul, în valută. Locuitorii Capitalei, împreună cu cei din judeţul Ilfov, au luat 37% din totalul banilor împrumutaţi de români de la instituţiile bancare, adică 60,97de miliarde de lei. Dacă împărţim această valoare la numărul de cetăţeni care trăiesc în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, rezultă că în acestă zonă valoarea creditului mediu pe cap de locuitor este de 1.500 de lei. Pe locul doi, la mare distanţă, sunt clujenii, ei împrumutând de la bănci şi instituţii financiare nebancare suma de 5,7 miliarde de lei, adică de 10 ori mai puţin decât bucureştenii. Valoarea medie a creditului pe cap de locuitor este în Cluj de 787 de lei. Pe poziţia a treia se situează Timişul, cu o medie pe cap de locuitor de 694 de lei.
Explicația: salarii mici, pretenţii pe măsură
La polul opus se situează locuitorii judeţului Teleorman, care au o datorie de 174 de lei pe cap de locuitor, de 8,5 ori mai puţin decât bucureştenii şi de 4,5 ori mai puţin decât clujenii. La coada clasamentului se mai află judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Sălaj , Tulcea, Vaslui, Dâmboviţa, Caraş-Severin şi Harghita, fiecare dintre ele cu credite totalizând mai puţin de 700 de milioane.
În total, creditele bancare date de bănci în judeţele mai sărace se ridică abia la 5,5 miliarde de lei.
Analiştii economici spun că explicaţia pentru aceste diferenţe foarte mari este legată de salariile mult mai mici în aceste judeţe care nu permit credite mai mari, dar şi de nivelul mai mic al preţurilor la locuinţe în aceste zone. O altă cauză este că nivelul de trai este mai scăzut aici, iar creditul de consum este mult redus. În aceste zone, oamenii nu se îndatorează la bănci ca să-şi ia maşini, smartphone- uri sau plasme scumpe, se mulţumesc şi cu cele pe care le au de generaţii mult mai vechi.
Legendă:
- cu albastru – judeţe unde împrumutul mediu pe cap de locuitor este mai mare de 500 de lei
- cu roșu - judeţe unde împrumutul mediu pe cap de locuitor este mai mic de 200 lei
- cu portocaliu – judeţe unde împrumutul mediu pe cap de locuitor este cuprins între 200 și 500 de lei
510,5 lei este valoarea medie a creditului pe cap de hunedorean. Judeţul este pe locul al şaptelea în topul celor mai împrumutaţi români.