Autoritatile au pus la punct normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de Urgenta 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece. Ordonanta are nu mai putin de 23 de anexe. Pentru a beneficia de cativa lei pe luna sub forma de ajutor pentru incalzirea locuintei persoanele au de completat o gramada de acte, potrivit OUG 70/2011. Dintre toate anexele cea mai interesanta este Anexa numarul 2, care cuprinde lista bunurilor ce conduc la excluderea acordarii ajutorului pentru incalzirea locuintei. Astfel, persoanele care detin cladiri sau alte spatii locative in afara locuintei de domiciliu, autoturism cu o capacitate de peste 1.600 de centimetri cubi, barci cu motor, salupe, remorci etc. sa-si ia gandul ca vor putea obtine ajutor pentru incalzirea locuintei. De asemenea, nu beneficiaza de ajutor de incalzire persoanele care au peste 3 bovine, 5 porcine, 20 de ovine sau 15 familii de albine.
Perioada pentru care se acorda ajutorul de incalzire variaza de la o luna la cinci luni.
Persoanele care au un venit pe membru de familie de pana la 155 de lei si nu au in proprietate nici un bun din cele enumerate in lista neagra, respectiv Anexa 2, pot beneficia de subventie maxima pentru incalzirea locuintei, respectiv 262 de lei pe luna. Cu cat venitul pe membru de familie este mai mare, cu atat scade ajutorul pentru incalzirea locuintei acordat de autoritati. Cel mai putin, respectiv 19 lei, vor primi cei care realizeaza un venit pe membru de familie cuprins intre 540 si 615 lei.
Suma maxima acordata ca ajutor pentru incalzirea locuintei cu combustibili solizi si lichizi este de 54 de lei pe luna pentru persoanele cu un venit de pana la 155 de lei, iar suma minima este de 16 lei pentru cei care au un venit cuprins intre 540 si 615 lei pe luna.
Ajutorul pentru incalzire se acorda in functie de veniturile nete medii lunare pe membru de familie, respectiv ale persoanei singure, in limitele stabilite de lege. In cerere si in declaratia pe propria raspundere solicitantul ajutorului are obligatia de a mentiona bunurile aflate in proprietate, inchiriere, concesiune, comodat sau alta forma de detinere, cuprinse in lista bunurilor ce conduc la excluderea acordarii ajutorului pentru incalzire. Primarii dispun efectuarea de anchete sociale la 60% din beneficiarii ajutorului de incalzire. "Ancheta sociala se realizeaza de personalul serviciului public de asistenta sociala din subordinea consiliului local sau din aparatul de specialitate al primarului. Raspunderea asupra continutului anchetei sociale revine persoanelor care au efectuat si au semnat ancheta sociala", potrivit articolului 29 din OUG 70/2011.
Potrivit formularului publicat in Monitorul Oficial, Declaratia pe propria raspundere a solicitantului trebuie sa contina informatii cu caracter personal, respectiv nume, prenume, adresa, datele din buletin, situatia scolara si profesionala. In plus, solicitantul trebuie sa spuna daca a locuit sau a lucrat in afara tarii in ultimii doi ani, fiind obligat sa mentioneze si daca beneficiaza de unele drepturi de asistenta sociala. De asemenea, trebuie sa spuna daca detine un autoturism cu o vechime mai mica de 10 ani, salupa, barca cu motor, autobuz, microbuz, scuter de apa, iaht, autocamioane cu remorca, tractor sau alte utilaje de prelucrat lemnul, moara de cereale sau presa de ulei. De asemenea, solicitantul ajutorului de incalzire este obligat sa spuna daca are depozite bancare cu valoare de peste 3.000 de lei. Declaratia pe propria raspundere are o rubrica separata pentru informatii cu privire la terenurile detinute de solicitant, la numarul de ovine/caprine, porcine, bovine sau familii de albine, precum si suprafata de vii, livezi, gradini de legume si flori, pasuni, fanete. Autoritatile au prevazut si trei pagini in care solicitantul ajutorului de incalzire trebuie sa spuna ce venituri realizeaza impreuna cu familia sa. Lista incepe cu veniturile din profesii liberale, urmand veniturile din salarii, pensii, indemnizatii, alocatii, dividende, stimulente etc.