x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hidroelectrica egalează scorul în meciul cu “băieţii deştepţi”: instanţa a decis că poate menţine clauza de forţă majoră în contractul cu Energy Holding

Hidroelectrica egalează scorul în meciul cu “băieţii deştepţi”: instanţa a decis că poate menţine clauza de forţă majoră în contractul cu Energy Holding

16 Dec 2011   •   14:27

Hidroelectrica poate mentine clauza de forta majora in contractul de livrare a energiei catre Energy Holding, activata la sfarsitul lunii septembrie, pana la judecarea pe fond a litigiului intre compania de stat si Camera de Comert si Industrie a Romaniei, a decis ieri Curtea de Apel Bucuresti.

"Instanta Curtii de Apel Bucuresti a hotarat joi mentinerea aplicarii clauzei de forta majora in contractul existent intre Hidroelectrica si Energy Holding, pana la judecarea pe fond a litigiului care exista intre producatorul de electricitate si Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR)", se arata intr-un comunicat al Hidroelectrica.

Sentinta poate fi atacata cu recurs in termen de cinci zile de la comunicare.

Hidroelectrica a obtinut, la sfartitul lunii septembrie, toate avizele necesare de la CCIR pentru a activa clauza de forta majora, situatie impusa de seceta prelungita care a determinat scaderea semnificativa a productiei de electricitate.

Hidroelectrica a notificat toti beneficiarii energiei ca va livra proportional energie doar in limita produsa, adica in jur de 50% din cat era initial. Energy Holding a obtinut la sfarsitul lunii noiembrie anularea avizului de forta majora. Hidroelectrica dat in judecata Camera de Comert, considerand ca anularea avizului este ilegala.

Potrivit comunicatului, cererea de interventie a Energy Holding in acest proces, in apararea CCIR, a fost respinsa de instanta de judecata.

Energy Holding cumpara cea mai multa energie hidro, pe baza unor contracte bilaterale si la preturi mai mici decat cele de pe bursa de energie OPCOM. Astfel de contracte au intrat inclusiv in atentia FMI si a Comisiei Europene, care au cerut Guvernului sa le rezilieze. Compania de stat a notificat luni toti beneficiarii de contracte directe ca are intentia sa rezilieze acordurile "la primul termen posibil". O investigatie europeana urmareste sa vada daca nu cumva aceste contracte sunt ajutor de stat ilegal, caz in care contractele trebuie reziliate iar "baietii destepti" trebuie sa returneze diferenta considerata ajutor de stat.

Alte companii care cumpara energie hidro direct de la companie sunt Alpiq Industries si Alpiq Romenergie, EFT dar si combinatele Alro si ArcelorMittal.

×