x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hidroelectrica reziliază privatizarea a cinci microhidrocentrale către Eviva

Hidroelectrica reziliază privatizarea a cinci microhidrocentrale către Eviva

13 Dec 2010   •   18:09

“Vrem să aducem înapoi patru-cinci microhidrocentrale, pentru că Eviva nu şi-a onorat obligaţiile contractuale privind mediul şi programul de investiţii”, a spus David la Braşov, într-o conferinţă de presă.

Eviva face parte din grupul portughez Martifer. Compania a cumpărat microhidrocentralele în 2006, în cadrul unui proces de privatizare a acestor unităţi derulat de conducerea de la acea vreme a Hidroelectrica. Hidroelectrica are în funcţiune 162 de microhidrocentrale, care au o capacitate instalată totală de 300 MW, pentru care Hidroelectrica primeşte certificate verzi.

David a adăugat că “din păcate” compania a privatizat 80 de microhidrocentrale, domeniu care reprezintă însă potenţialul de dezvoltare în zona energiei hidro.

“Este o greşeală să vinzi din averea ta şi astfel să-ţi creezi singur competiţie în piaţă. Am vândut, din păcate, 80 de microhidrocentrale. Apoi, capacităţile din microhidrocentrale ne ajută la atingerea ţintei de energie renegerabilă. (...) Frişca nu mai e în alea mari (hidrocentralele mari - n.r.), s-a terminat demult, acum a rămas doar blatul. Cel mai mare potenţial de dezvoltare pe hidro este în microhidrocentrale. Dacă am mai fi avut două-trei Dunări ar fi fost perfect”, a continuat David.

Rectorul Universităţii Transilvania din Braşov, Ion Vişa, prezent în conferinţă, a adăugat că în zona Braşov se află 30% din potenţialul de microhidrocentrale.

Grupul portughez Martifer a anunţat în 2007 că obiectivul pe piaţa energetică românească este să deţină, până în 2012, ferme eoliene cu o capacitate totală instalată de 400 MW. Martifer este prezentă şi pe piaţa de biocombustibili, cu o fabrică de carburant biodiesel la Lehliu, precum şi în construcţii, investiţii imobiliare şi producerea de energie din surse regenerabile.

×