Hidroelectrica negociaza cu companiile cu care are contracte directe de vanzare a energiei electrice cresterea preturilor de livrare cu 20%-25%, pe care sa le aplice retroactiv de la 1 ianaurie, precum si reducerea cantitatilor cu 10%-20%, a declarat directorul general al companiei, Dragos Zachia.
"Negociem contractele bilateralele, am ajuns la un palier superior in privinta tarifelor, dar vrem mai mult si continuam negocierile, pe care estimam ca le vom finaliza pana la jumatea lunii februarie. Am agreat cu toate companiile ca noile tarife sa le plateasca din 1 ianuarie. Este vorba de cresteri de pret intre 20% si 25% si reduceri de cantitati cu 10%- 20% pentru furnizorii de energie cu care avem contracte, nu si pentru consumatorii finali. Vom ajunge ajunge cu preturile la o medie de 160 lei pe MWh, la nivelul celui reglementat", a afirmat Zachia intr-o conferinta de presa.
In 2010 preturile medii din contractele bilaterale se cifrau in jurul valorii de 130 lei pe MWh.
Hidroelectrica a inceput sa incheie contracte directe de furnizare in jurul anului 2000, iar jumatate din acorduri au fost preluingite pana in 2018.
Printre companiile care au contracte directe de cumparare a electricitatii de la Hidroelectrica se numara producatorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai are consumator de energie din tara, Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq Romindustries (fosta Buzzman Industries).
La sfarsitul anului trecut, Hidroelectrica a reziliat contractele directe de vanzare a energiei pe care le avea cu SNLO, Salrom si CLMB Patinoar Brasov, iar compania Luxten Lightning a renuntat la acord "din motive de imagine".
Problema contractelor directe de vanzare a energiei este analizata si de Comisia Europene. Vicepresedintele Comisiei, Joaquin Almunia, declara la Bucuresti la finele lunii octombrie ca la nivelul executivului UE sunt analizate contractele Hidroelectrica cu Arcelor Mittal Galati si Alro Slatina, dar si cu unii distribuitori de energie cu amanuntul, pe motiv ca acestea au fost incheiate la tarife sub nivelul pietei.
Seful Hidroelectrica estimeaza ca productia de energie a companie nu va depasi 15 TWh, in scadere fata de media ultimilor ani, de 17 TWh.
Compania a fost afectata masiv de seceta din a doua parte a anului, fiind obligata, la sfarsitul lunii septembrie 2011, sa activeze clauza de forta majora, care i-a permis sa reduca livrarile de energie pentru toate contractele.
In privinta situatiei de forta majora, Zachia a afirmat ca nu exista un termen limita pentru ridicarea acesteia.
"Forta majora va fi ridicata atunci cand vor disparea conditiile care au cauzat-o, nu exista un termen limita pentru asta. Este posibil, daca vremea se va incalzi si va ploua, ca in martie sa creasca debitele pe raurile interioare si astfel sa creasca si productia de energie. Acum raurile sunt inghetate. Numai in ultima saptamana debitele au scazut cu 10%", a afirmat Zachia.
Hidroelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei.