Hotelierii de la Marea Neagră ameninţă că pleacă în Bulgaria
Hotelierii de pe litoral sunt nemultumiti de zgomotul excesiv din apropierea unitatilor de cazare care nu ii lasa pe turisti sa se odihneasca si controalele excesive din partea unor institutii, iar unii dintre investitori chiar se gandesc sa isi mute afacerile in Bulgaria.
Presedintele Asociatiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovala, a declarat ca unii investitori de pe litoralul romanesc se gandesc sa-si mute afacerile la vecinii bulgari. 'Noi, investitorii, ne gandim extrem de bine daca mai merita sa investim aici sau sa trecem vizavi la bulgari si sa investim acolo. Aici suntem buni sa platim doar taxe si impozite si ne-am saturat. Va spun cu sinceritate ca nu se stie unde ne prinde 2012 sau 2013, daca ne va mai prinde cu investitiile in Mamaia, in Romania sau in alta parte', a adaugat presedintele Asociatiei Patronale Mamaia.
Hotelierii si-au expus nemultumirile cu prilejul lansarii Comandamentului Litoral 2011. Bucovala a spus ca de la sfarsitul lunii aprilie, atunci cand au deschis cele mai multe hoteluri, acestea au fost verificate de toate institutiile. 'Din 26 aprilie, de cand au deschis majoritatea hotelierilor, cred ca ne-au trecut pragul toate corpurile de control. Ma asteptam ca in 2011 sa remarcati ca pe zona hoteliera si a serviciilor avem o imbunatatire destul de masiva a serviciilor', a spus Bucovala.
Tot legat de numarul mare de verificari asupra unitatilor hoteliere s-a plans si Virgil Stancu, patronul unui hotel de trei stele din Mangalia. In unele cazuri se ajunge pana la sapte controale pe saptamana. 'Controalele sunt multe, avem intre cinci si sapte controale pe saptamana, iar uneori chiar si intr-o zi. Centralizati-le si faceti o echipa unica de control', a spus Virgil Stancu.
O alta problema ridicata de hotelieri a fost zgomotul din statiuni. 'E infernal sa vezi o terasa in statiunea Mamaia la ora 1:00 in care doi ospatari beti asculta muzica la maximum. Suni la Politie si ti se spune ca nu este de competenta lor, ci a Garzii de Mediu', a explicat presedintele Asociatiei Patronale Mamaia.
Cu o problema similara se confrunta si un hotel de patru stele din Eforie Nord, iar reprezentanta acestei unitati a precizat ca au fost cazuri de turisti straini nemultumiti de zgomotul din apropierea unitatii.
'Avem o mare problema privind galagia de pe faleza. Am sesizat Primaria, Primaria m-a trimis la Garda de Mediu, iar cei de la Mediu mi-au spus ca nu au aparat. Am avut clienti straini care au vrut sa sune la Politie, galagia dureaza pana la orele 2:00-3:00 dimineata, iar un hotel de patru stele nu poate sa doarma', a explicat Iuliana Tasie, reprezentanta unitatii respective din Eforie Nord.

Ştiri din .ro
Cum utilizaţi comparatorul de oferte al ANRE
Cine sunt ofertanții prețurilor de chilipir pentru curentul casnic
Bilanțul primilor ani de liberalizare a pieței de energie: 75% dintre clienții Enel au deja contracte concurențiale, potrivite nevoilor acestora
Consiliul Concurenţei se concentrează pe monitorizarea pieţei
O liberalizare ratată: Să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimic

Bunăvoinţa furnizorilor şi false aşteptări pentru clienţi

Ofertele marilor furnizori de energie pentru piaţa concurenţială

Facturile la energie îi curentează mai tare pe estici

Totul despre încheierea contractelor în piaţa concurenţială
Ajutorul pentru energie, până la 70% din venit
Clienții întreabă, Hidroelectrica răspunde
Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă: Discursuri amăgitoare, tarife mai mari, niciun vinovat
Corina Popescu, directorul general al Grupului Electrica: „Suntem mai mult decât un furnizor de energie. Suntem un partener care oferă prețuri stabile și predictibilitate”
