Guvernul a aprobat în sfârşit proiectul de buget pe 2009. În documentul care ajunge astăzi la Parlament a fost introdus şi pachetul de măsuri anticriză discutat cu sindicatele şi patronatele care presupune costuri bugetare de circa 13 miliarde de euro. Demnitarii se “sacrifică” anul acesta pe altarul crizei şi îşi îngheaţă salariile.
Măsurile anticriză reprezintă, de fapt, o sinteză a ceea ce se doreşte a fi bugetul pe anul 2009 al României, a declarat ieri-seară premierul Emil Boc. Acestea sunt împărţite pe trei categorii: măsuri pentru relansarea şi stimularea creşterii economice, în valoare totală de 42,1 miliarde de lei (10,5 miliarde de euro), măsuri pentru finanţarea economiei şi creşterii lichidităţii în valoare de 8,77 miliarde de lei (2,2 miliarde de euro), şi măsuri de protecţie socială – 1,04 miliarde de lei (260 milioane de euro).
INVESTIŢII
Prima dintre măsurile pentru relansarea şi stimularea creşterii
economice vizează alocarea a 10,2 miliarde de euro pentru investiţii în
infrastructura din transporturi, educaţie, sănătate, mediu, administraţie,
agricultură sau în reabilitarea termică a clădirilor. Fondurile pentru investiţii
reprezintă 20% din totalul cheltuielilor bugetare pentru 2009 şi 7% din PIB, a
spus Boc.
În plus, este prevăzută neimpozitarea profitului reinvestit începând cu trimestrul al doilea al acestui an. Executivul va modifica în luna martie Codul Fiscal pentru a introduce această prevedere.
Alte măsuri vizează perfecţionarea mecanismului de absorbţie a fondurilor comunitare, operaţionalizarea fondului de garantare pentru IMM-uri şi înfiinţarea fondului de contragarantare, precum şi alocarea a aceluiaşi volum de fonduri pentru promovarea exporturilor ca în 2008.
Tot pentru stimularea dezvoltării economice va fi continuat şi chiar extins programul “Rabla”. Acesta va fi disponibil pentru maşinile mai vechi de 10 ani, prima de casare va creşte la 3.800 de lei, iar numărul de autoturisme finanţate la 60.000. Ultimele trei măsuri de la prima categorie cuprinsă în proiectul de buget se referă la includerea în bugetul general consolidat a veniturilor proprii ale instituţiilor şi agenţiilor guvernamentale, modificarea tarifului de utilizarea infrastructurii feroviare publice – având ca indicatori de referinţă tona/km transportat – şi suplimentarea bugetului activităţii de cercetare-dezvoltare cu 10 milioane de euro luaţi de la Cancelaria primului-ministru.
PLATA RESTANŢELOR
Măsurile pentru finanţarea economiei şi creşterii lichidităţii
includ achitarea datoriilor administraţiei centrale şi locale către agenţii
economici (7,7 miliarde de lei), dar şi compensarea TVA-ului de recuperat cu
TVA-ul de plătit sau cu alte impozite datorate bugetului de stat. De asemenea,
sunt prevăzute capitalizarea CEC şi a Eximbank, accelerarea procedurii de atragere a fondurilor
europene şi modificarea legii achiziţiilor publice şi adoptarea legislaţiei
privind parteneriatul public-privat.
MĂSURI SOCIALE
Prima dintre măsurile sociale prevede acordarea pensiei
sociale minime de 300 de lei de la 1 aprilie şi de 350 de lei de la 1 octombrie pentru pensionarii cu venituri mici. O altă măsură
este compensarea cu 90% din preţul de referinţă pentru medicamentele din lista
B, pentru pensionarii cu pensii de până la 600 lei. De asemenea, este prevăzută
preluarea de către stat a contribuţiilor sociale pentru salariaţii în şomaj
tehnic timp de trei luni, susţinerea cu 50% a formării profesionale continue
pentru angajaţi şi şomeri şi prelungirea acordării ajutorului de şomaj cu trei
luni.
SALARII ÎNGHEŢATE PENTRU DEMNITARI
Dacă bugetarii au deocamdată salariile îngheţate, urmând ca
după 15 aprilie să se discute despre o eventuală majorare – în funcţie de situaţia
economică –, Guvernul propune într-un gest de solidaritate – sau de imagine – îngheţarea
pentru tot anul a salariilor demnitarilor. Sunt vizaţi atât demnitarii, cât şi
funcţiile asimilate acestora, de la miniştri, secretari de stat, directori din
ministere, parlamentari şi preşedinţi de consilii judeţene, la primari şi
viceprimari. În total este vorba de circa 7.000 de persoane, a declarat
premierul Emil Boc.
Împrumut extern
Guvernul va împrumuta peste un miliard de euro din surse externe în 2009 pentru finanţarea deficitului bugetar de 11,78 miliarde de lei, în timp ce diferenţa va fi acoperită din surse interne, se arată într-un raport citat de Mediafax. Astfel, Guvernul va împrumuta 4,46 miliarde de lei (1,12 miliarde de euro) de pe pieţele externe, sau 37,9% din total, şi 6,926 miliarde de lei de pe piaţa internă, respectiv 58,8% din necesarul de finanţare. Deficitul bugetului general consolidat la finele anului trecut a fost de 4,8% din PIB conform standardelor româneşti şi de 5,25% potrivit standardelor europene ESA 95. Potrivit raportului, datoria publică guvernamentală va creşte cu 4,7 miliarde de euro faţă de 2008, ca urmare a creşterii datoriei pe termen scurt, prin emiterea de certificate de trezorerie şi a perspectivei de menţinere a ponderii mari a acestor instrumente în procesul de finanţare. Raportul mai precizează totuşi că în 2009 datoria publică guvernamentală va creşte controlat, astfel încât să se menţină în limite sustenabile, de circa 20% din PIB.