x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ÎNCĂ O AMĂNARE - Fondul Proprietatea nu intră pe Bursă

ÎNCĂ O AMĂNARE - Fondul Proprietatea nu intră pe Bursă

25 Sep 2008   •   00:00
ÎNCĂ O AMĂNARE - Fondul Proprietatea nu intră pe Bursă

Fondul Proprietatea avertizează micii acţionari cu o nouă amânare a listării. Astfel, la trei ani de la crearea Fondului pentru despăgubirea celor deposedaţi abuziv de regimul comunist, proprietarii titlurilor nu pot decât să aştepte pentru a-şi valorifica la preţuri normale sau să se lase pradă “rechinilor” speculatori care cumpără titluri la preţuri cu 40%-70% sub valoarea nominală de pe piaţa neagră.



Fondul Proprietatea avertizează micii acţionari cu o nouă amânare a listării. Astfel, la trei ani de la crearea Fondului pentru despăgubirea celor deposedaţi abuziv de regimul comunist, proprietarii titlurilor nu pot decât să aştepte pentru a-şi valorifica la preţuri normale sau să se lase pradă “rechinilor” speculatori care cumpără titluri la preţuri cu 40%-70% sub valoarea nominală de pe piaţa neagră.

Procedura de listare a Fondului, programată pentru prima jumătate a anului 2009, ar putea fi decalată dacă piaţa de capital va continua să scadă, potrivit Danei Lulache, directorul general al societăţii. “Listarea este o prioritate, dar nu trebuie făcută în orice condiţii. Noi urmărim ca listarea să aducă valoare acţionarilor. În condiţiile în care piaţa nu va fi favorabilă, s-ar putea să recomandăm amânarea listării”, a declarat ieri Lulache într-o conferinţă de presă.

ESCHIVĂ
La o zi distanţă după ce două partide au acuzat că Fondul Proprietatea este sub semnul întrebării în urma adoptării unei  Hotărâri legislative controversate, conducerea acestuia a organizat o conferinţă de presă prin care să deturneze atenţia către alte probleme.

Executivul a adoptat săptămâna trecută o Hotărâre de Guvern care dă lui Sebastian Vlădescu, preşedintele comisiei de selectare a administratorului, puteri discreţionare privind actele legislative care guvernează funcţionarea FP. Luni, Partidul Conservator a anunţat că va ataca hotărârea respectivă în contencios administrativ dacă nu va fi retrasă de Cabinet, în vreme ce Partidul Social-Democrat, a acuzat Executivul că doreşte transformarea FP în “puşculiţa de partid” a PNL. Chestionată asupra posibilităţii de modificare a participaţiilor Fondului Proprietatea la companiile din portofoliu de către această comisie, Dana Lulache, directorul general al societăţii, a precizat pentru Jurnalul Naţional că “nu consideră că precizarea respectivă are această menire”. “Nu este de competenţa mea ce va propune Comisia, dar nu cred că aceasta este interpretarea potrivită.”

PIERDERI

“La finele anului putem constitui provizioane astfel încât Fondul Proprietatea să intre din nou pe minus, din cauza provizioanelor ce trebuiesc făcute”, a spus directorul. Dacă provizioanele făcute în 2007 au fost realizate din cauza devalorizării unor active, respectiv Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, provizioanele din 2008 vor fi realizate pentru deprecierile companiilor listate. În 2007, FP a avut un profit net de 313,1 milioane de lei.

Ea a adăugat că urmăreşte “cu îngrijorare” mărirea participaţiei Nuclearelectrica la realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, deoarece acest fapt măreşte aportul cu care trebuie să vină şi FP.

FACILITĂŢI

În acelaşi timp, ministrul Varujan Vosganian a anunţat că din 2009 veniturile provenite din investiţiile bursiere nu vor mai fi impozitate, investitorii având posibilitatea să raporteze în 2010 pierderile obţinute în 2009, astfel încât impozitul pe profit să fie mai mic. “Atât impozitul de 1% aplicat pentu portofoliile deţinute pe o perioadă mai mare de un an, cât şi cota de 16% aplicată pentru cele mai mici de un an, vor fi suspendate pentru tot anul 2009”, a spus Vosgasnian. De asemenea, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) va suspenda până la sfârşitul acestui an cota aplicată tranzacţiilor bursiere şi va renunţa pentru şase luni la banii cuveniţi în cazul ofertelor publice iniţiale, conform Gabrielei Anghelache, preşedintele instituţiei.

Procese cu Finanţele

Fondul Proprietatea va da în judecată statul român pentru un procent de 2,64% din Nuclearelectrica, şi se pregăteşte pentru aceleaşi proceduri şi în cazul creanţei de 4% din privatizarea Băncii Comerciale Române (BCR). După o serie de majorări şi micşorări de capital, FP a ajuns să deţină 9,48% din Nuclearelectrica, deşi iniţial era de 20%. Ulterior, în acest an prin OUG 69/2008 FP a ajuns să deţină 17,36% iar pentru restul de 2,36% Fondul va da în judecată MEF, în beneficiul propriilor acţionari, unde 80% este deţinut de MEF. Miza este de o sumă de 70 de milioane de lei.

De asemenea, Fondul este pregătit să dea în judecată statul şi pentru cele 4% din BCR. “Fondul cere echivalentul a 4% din totalul acţiunilor BCR, în vreme ce statul consideră că trebuie să dea 4% din sumele încasate. Diferenţa între ele este de 155 milioane de euro”, a completat Lulache. Fondul va participa cu un total de 10 milioane de euro la majorarea de capital de la filialele de distribuţie a energiei rămase în posesia Electrica.

×