x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cel mai mare sindicat german solicită creşterea salariilor cu 6%

Cel mai mare sindicat german solicită creşterea salariilor cu 6%

08 Ian 2018   •   11:13
Cel mai mare sindicat german solicită creşterea salariilor cu 6%

IG Metall, cel mai mare sindicat din Germania, a demarat luni o serie de greve, solicitând o majorare salarială de 6% pentru cei 3,9 milioane de membri ai săi din sectorul electric şi al metalurgiei, precum şi posibilitatea reducerii săptămânii de lucru de la 35 la 28 de ore, pentru un echilibru mai bun între muncă şi viaţă.

 

Un purtător de cuvânt al sindicatului a declarat că luni dimineaţa 65 de angajaţi din Aschaffenburg şi 100 din Iserlohn şi-au încetat activitatea. Mişcările de protest vor afecta companiile din landul Baden-Wuerttemberg, inclusiv producătorul de maşini de lux Porsche, precum şi firme din unele oraşe din landul Renania de Nord Westfalia şi din estul Germaniei.

Sunt afectaţi producătorul de lifturi Otisd în Berlin, grupul Bombardier în Brandenburg şi Volkswagen în Chemnitz. "Cererile noastre sunt rezonabile din punct de vedere economic, moderate şi reprezintă răspunsul corect la lumea modernă în care muncim", a afirmat şeful filialei din Leipzig a IG Metall, Bernd Kruppa.

Angajatorii au respins cererile şi au propus o majorare salarială de 2%. Joi ar urma să aibă loc următoarea rundă de negocieri între sindicate şi angajatori. IG Metall se aşteaptă ca până la 700.000 de persoane să participe la grevă, care ar urma să de desfăşoare timp de cel puţin o săptămână.

Solicitările IG Metall reflectă sporirea încrederii în rândul sindicatelor, care susţin că angajaţii ar trebuie să beneficieze de pe urma avansului celei mai mari economii europene. Pentru acest an se estimează o creştere de aproximativ 2% a PIB-ului Germaniei.

Ultimele majorări salariale au fost făcute în iulie 2016 (2,8%) şi în aprilie 2017 (2%). Sindicatul face campanie pentru reducerea săptămânii de lucru de la 35 la 28 de ore - cu dreptul de a reveni la un program full-time după doi ani - pentru angajaţii care lucrează în schimburi şi cei care au grijă de copii sau alte rude.

Recent, şeful federaţiei patronale Gesamtmetall, Rainer Dulger, a respins cererea privind o săptămână de lucru de 28 de ore, declarând că ar exacerba lipsa de angajaţi calificaţi de pe piaţa forţei de muncă din Germania. AGERPRES.

×