x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Igienizare - Fermele se "blindeaza"

Igienizare - Fermele se "blindeaza"

de Florina Zainescu    |    07 Ian 2006   •   00:00
Igienizare - Fermele se "blindeaza"

Interzicerea vaccinarii preventive contra pestei porcine poate crea probleme mari crescatorilor de porci. Fermierii trebuie sa intareasca masurile de prevenire, pentru a nu se trezi cu focare de infectie.

De la 1 ianuarie, vaccinarea profilactica a porcilor contra pestei clasice a fost interzisa si in crescatorii, dupa ce din septembrie 2003 aceasta fusese sistata in gospodariile populatiei. Aceasta masura este o cerinta a Uniunii Europene pentru a permite accesul tarii noastre la comertul comunitar cu porci vii, carne si produse din carne de godac.

RISC. Cum pesta porcina este o boala foarte contagioasa, iar mortalitatea in randul grasunilor infestati este de aproape 100%, interzicerea vaccinarii ar putea determina aparitia de focare in ferme. Acest risc este deocamdata mic, deoarece crescatorii au facut vaccinari chiar si la 31 decembrie, iar imunitatea pe care au capatat-o scroafele se transmite si odraslelor nou-nascute. Insa efectul vaccinului dispare in circa doua luni, spun reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSVSA). De aceea, in toate cele 284 de complexuri de porci, existente in Romania, masurile de prevenire trebuie intarite.

MASURI. "Din moment ce au fost autorizate, toate unitatile au instituite masuri de biosecuritate. Depinde insa in ce masura acestea au fost intretinute, respectiv respectate", a declarat Dan Marcu, vicepresedintele ANSVSA. Complexurile trebuie sa fie izolate de exterior, sa dispuna de filtre de dezinfectie la intrare, angajatii trebuie sa-si schimbe hainele "de strada" si sa faca dus inainte de a intra in contact cu animalele. Daca aceste reguli nu sunt respectate si apar cazuri de pesta in complexuri, proprietarii nu vor primi nici un sfant despagubire pentru animalele moarte sau ucise.

AVANTAJ. "Nu este deloc o problema simpla. Vor trece doi-trei ani pana cand pesta porcina va putea fi eradicata in totalitate", a declarat Gabriel Predoi, directorul general in ANSVSA. Insa ANSVSA va solicita Uniunii Europene aprobarea ca unitatile libere de boala sa poata face export, a explicat Predoi. De altfel, o delegatie de experti UE se va afla in Romania in luna februarie, pentru a analiza modul in care autoritatile romane aplica masurile de eradicare a pestei porcine.

DEROGARE. Comisia Europeana a acceptat insa ca Romania sa vaccineze de necesitate porcii mistreti din zonele unde pesta a fost confirmata in mediul salbatic. In acest moment, in 14 judete ale Romaniei testele facute la mistretii vanati au iesit pozitive. Mistretii sunt principala sursa naturala de infectie a porcilor domestici cu virusul salbatic al pestei. De aceea, in padurile de aici vor fi puse momeli care contin vaccin.

FOCARE
Pericolul aparitiei pestei este foarte mare in ograzile populatiei, acestea fiind greu de controlat. Intreruperea vaccinarii in 2003 a determinat cresterea cazurilor de imbolnavire de la 13 animale in 2001 la circa 1.283 de focare in 33 de judete in 2005. Anul trecut au murit de pesta sau au fost ucisi 7.798 de godaci. Proprietarii acestora au fost despagubiti cu 28 miliarde de lei vechi, adica circa 5,1 milioane de lei vechi pentru fiecare animal. Pentru a preveni imbolnavirea, porcii trebuie tinuti inchisi in curte si dusi la targ sau adusi in batatura doar cu avizul medicului veterinar. Acesta trebuie chemat si daca animalele dau semne de boala sau mor subit. Nerespectarea acestor reguli este penalizata cu amenzi usturatoare si chiar cu confiscarea animalelor.
×
Subiecte în articol: economic