x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ilie Şerbănescu: Ceea ce s-a întâmplat astăzi cu leul este imaginea reală a economiei

Ilie Şerbănescu: Ceea ce s-a întâmplat astăzi cu leul este imaginea reală a economiei

30 Apr 2012   •   10:55
Ilie Şerbănescu: Ceea ce s-a întâmplat astăzi cu leul este imaginea reală a economiei

UPDATE 14:50 - Leul s-a depreciat la un nou nivel istoric

Cursul continua sa urce pe piata interbancara si a atins un nou record istoric, de 4,4150 lei/euro, pe fondul incertitudinilor legate de masurile pe care le va adopta noul guvern dupa caderea Cabinetului Ungureanu, desi BNR intervine indirect, prin vanzare de euro.
Cotatiile au trecut de 4,4 lei/euro dupa ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta.
La ora 14:10, bancile cotau euro la 4,4150 - 4,4170 lei.
Precedentul nivel record, de 4,4010 lei/euro, a fost inregistrat vineri dupa ce Guvernul Ungureanu a fost demis.
La deschidere, euro era cotat la 4,3895 - 4,3930 lei, in scadere fata de nivelul de la finalul sesiunii precedente, cand operatiunile se realizau in intervalul 4,3925 - 4,3950 lei/euro.
Volumele tranzactionate sunt relativ mari, in piata fiind prezenti atat jucatori locali, cat si investitori straini.
BNR a anuntat luni un curs de 4,3970 lei/euro, in crestere cu 2,23 bani fata de vineri, euro ajungand astfel la un nou record istoric fata de leu la nivelul ratei de referinta.
Economistul ING Bank, Vlad Muscalu, crede ca piata va ramane tensionata, cel putin pana cand planurile noului guvern devin mai clare.
"Volatilitatea ar putea persista dincolo de aceste clarificari, in cazul in care noul executiv reduce atentia acordata disciplinei fiscale. Riscurile asociate unui asemenea scenariu par semnificative, daca luam in considerare planurile prezentate in trecut de fosta Opozitie si ca aceasta s-ar putea sa fie nevoita sa dovedeasca ca reprezinta opusul guvernelor precedente, care au redus cheltuielile publice si au majorat taxe", se arata intr-un raport al bancii.

Deprecierea puternica de luni a monedei nationale este imaginea reala a economiei, fara interventia Bancii Nationale, pentru ca orice interventie a acesteia asupra cursului de schimb afecteaza mediul economic, a apreciat analistul Ilie Serbanescu.

"Daca piata vrea sa valideze o realitate, si domnul Isarescu nu i se opune, se intampla astfel de lucruri. Mie mi se pare normal ceea ce s-a intamplat cu evolutia cursului. Daca Banca Nationala se abtine sa intervina, mai avem sanse ca economia sa mai respire. Orice interventie artificiala a Bancii Nationale asupra cursului de schimb afecteaza economia. Cand economia nu poate sa respire, explodeaza", a spus Ilie Serbanescu, potrivit Agerpres.

Analistul economic vede un pericol in folosirea de catre Banca Nationala a rezervelor valutare, pentru evitarea unei deprecieri puternice a leului.

'Nu se folosesc rezervele tarii, atrase cu atata greutate, pentru a tine cursul de schimb. Leul este acum inca supra-apreciat, prin interventia BNR', apreciaza analistul economic.

Banca Nationala a anuntat, luni, un curs de referinta de 4,3970 lei pentru moneda europeana, in crestere cu 2,23 bani (0,51%) comparativ cu vineri, cand euro a fost cotat la 4,3747 lei.

×