x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie IMM-urile sunt sansa Romaniei

IMM-urile sunt sansa Romaniei

09 Noi 2004   •   00:00

ECONOMIC
STRATEGIE - Firmele mici ar trebui sa fie motorul economiei Revizuirea Codului Muncii, simplificarea procedurilor de achizitionare de intreprinderile mici si mijlocii a spatiilor si echipamentelor apartinand statului si reducerea fiscalitatii reprezinta unele dintre principalele cerinte ale IMM-urilor adresate factorului politic.
CATALIN BUDESCU

Click pentru a mari imaginea
UNITATE. Liderii Aliantei PSD + PUR, Adrian Nastase si Dan Voiculescu, considera intreprinzatorii si IMM-urile ca fiind cei mai importanti piloni ai dezvoltarii Romaniei
Presedintele Partidului Umanist, Dan Voiculescu, i-a prezentat ieri premierului Adrian Nastase, la conferinta "Competitivitatea IMM-urilor in perspectiva integrarii europene a Romaniei", principalele solicitari ale reprezentantilor sectorului intreprinderilor mici si mijlocii pentru imbunatatirea mediului de afaceri.

IMPORTANTA. Pe lista solicitarilor - unele dintre ele fiind, potrivit presedintelui PUR, in curs de solutionare - au mai fost mentionate modificarea Legii contractelor conform normelor europene, aplicarea efectiva a prevederilor Legii falimentului si stimularea mai puternica a IMM-urilor pentru crearea de noi locuri de munca. Presedintele Partidului Umanist a amintit importanta acestor firme in economia romaneasca, aratand ca IMM-urile reprezinta 90% din totalul intreprinderilor care functioneaza in Romania.

Premierul Adrian Nastase i-a asigurat pe oamenii de afaceri ca Executivul nu va mai majora in vreun fel taxele pentru firme. El a precizat insa ca nu este de acord cu ideea liderilor Aliantei PNL-PD privind amnistia fiscala totala a datornicilor, propunere care, in opinia premierului, ar fi fost lansata pentru "clientii politici" ai opozitiei.

IMM-URILE PRIMORDIALE. Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) nu trebuie sa mai fie cobaiul unor experimente la nivel economic, date de alternanta la putere a diferitelor formatiuni politice, a specificat ieri premierul Adrian Nastase. Seful Executivului a apreciat ca domeniul afacerilor "nu trebuie sa mai fie atat de dependent de modul in care se schimba lucrurile pe scena politica" si ca "nici viata oamenilor nu trebuie atat de mult politizata". Pentru Romania, in contextul competitiei date de intrarea in UE, o data cu aderarea la piata unica europeana, este important sa se construiasca un mediu de afaceri "corect, predictibil, flexibil si nebirocratic, bazat pe o economie in crestere", iar statul sa devina "un partener corect si de incredere". In acest context, Adrian Nastase a precizat ca in acest moment nu trebuie facute nici experimente care sa duca la o scadere brusca si majora a taxelor si a impozitelor, nici sa se acorde amnistii fiscale, ci trebuie luate acele masuri care sa continue cresterea economica si sa duca, implicit, la o crestere a bunastarii in Romania.

MOTORUL DE CRESTERE. In ceea ce priveste strict IMM-urile, Adrian Nastase a declarat ca, alaturi de investitiile straine, acestea trebuie sa fie "motoare de crestere economica". Primul-ministru a explicat ca, in Romania, IMM-urile sunt inca limitate la piata interna si ca, din lipsa de fonduri, acestea nu pot sa se integreze foarte rapid pe piata europeana. Seful Executivului a promis ca statul va ajuta mai mult aceste IMM-uri, in conditiile in care "nu este normal ca oamenii de afaceri sa piarda jumatate din timp alergand dupa aprobari si stampile".

In cazul in care formatiunea pe care o conduce va castiga alegerile parlamentare si prezidentiale, Uniunea Nationala PSD+PUR va continua politica actualului cabinet si va pune un accent deosebit pe crearea unui mediu de afaceri capabil sa faca fata competitiei de pe piata unica, incurajand, in primul rand, dezvoltarea IMM-urilor.

PROBLEME

"IMM-urile sunt inca limitate la piata interna si ca din lipsa de fonduri acestea nu pot sa se integreze foarte rapid pe piata europeana. - Adrian Nastase - premier

EXPLOZIA IMM-URILOR IN 2003
Anul 2003 a adus cea mai mare crestere a numarului de intreprinderi mici si mijlocii (IMM) infiintate pe care a cunoscut-o din 1995 Romania. Astfel au luat fiinta cu circa 60.000 mai multe ca in 2002. In cifre, evolutia numarul de IMM-uri functionale a crescut constant de la an la an: 407.369 in 2001, 411.214 in 2002 si 458.120 anul trecut. De asemenea, intreprinderile mici si mijlocii asigura acum circa 64,14% din totalul locurilor de munca existente in tara noastra, si anume peste doua milioane. Domeniile cele mai profitabile pentru afacerile investitorilor mici si mijlocii au fost: constructiile, consultanta si comertul cu ridicata. Performantele economice ale IMM-urilor intr-o statistica pe anul trecut indica ca dintre firmele care si-au depus bilantul contabil 52% din total au obtinut profit, 31% au inregistrat pierderi, iar 17% nu au avut nici profit, dar nici pierderi, fiind pe zero.
×
Subiecte în articol: economic nastase adrian imm-urile