Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va implementa proiectul de introducere a birourilor unice "One Stop Shop" pentru IMM-uri, unde se vor putea realiza proceduri de înmatriculare, operare, plata impozitelor şi taxelor, mărire de capital, dezvoltare şi lichidare a unor companii.
Valoarea totală a proiectului va fi de 5,1 milioane de lei, din care 4,3 mil finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, respectiv Fondul Social Europeană, iar 776.000 lei, contribuşia Beneficiarului. Termenul de implementare a proiectului este de un an şi două luni.Reprezentanţii MECMA au precizat că practic prin înfiinţarea acestui birou unic întreprinzătorii vor fi ajutaţi de funcţionari ai instituţiei pentru a rezolva problemele legate de activitatea firmei.
"Vor exista un birou fizic şi unul virtual. Firmele nu vor mai bate la 20 de uşi pentru 20 de aprobări, ci va fi un funcţionar care le va rezolva aceste probleme. Virtual firmele vor merge pe culoarele ministerului până la funcţionari care vor prelua solicitările. Practic întreprinzătorii nu vor mai sta la coadă", a declarat Răzvan Toader, director general în cadrul MECMA.
Potrivit unui sondaj FNGCIMM - CURS dat publicităţii în luna august 2009 privind evaluarea IMM-urilor relevă faptul că principalele obstacole în dezvoltarea companiei sunt, în proporţie de 49%, inspecţiile şi controalele, administraţia fiscală, 42%, licenţele de activitate, 33%, înmatricularea unei firme noi, 24%, precum şi administraţia vamală, 17%.
Totodată, Ministerul are în plan propunerea unui amendament prin care numărul de controale să fie redus la unul la şase luni, pentru că uneori ele se transformă într-un abuz.
BUGET DE SUSŢINERE A IMM-URILOR
Firmele mici şi mijlocii vor beneficia în acest an 15 milioane de lei pentru susţinerea activităţii prin intermediul programelor cu finanţare de la bugetul de stat derulate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, valoare mai mică cu şapte milioane de lei faţă de cea din 2009.
IMPOZITUL FORFETAR ÎL VA ÎNLOCUI PE CEL MINIM
Impozitul minim va fi înlocuit cu impozitul forfetar începând cu semestrul al doilea şi se va aplica pentru serviciile unde se înregistrează evaziune fiscală, precum restaurante sau saloane de înfrumuseţare, a declarat Mihai Gogancea-Vătăşoiu, vicepreşedinte ANAF.
"Se intenţionează ca în semestrul doi să transformăm impozitul minim în impozit forfetar în zona unde este evaziune fiscală mare, precum saloane de frumuseţe, restaurante, unde nu se eliberează bonuri, unde nu există case de marcat", a spus vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
El a amintit că introducerea impozitului minim a avut la bază datele privind activitatea firmelor din România care au arătat că între 2005 şi 2007 din totalul de 617.000 de firme înregistrate, 242.000 au declarat că nu au avut profit, ci pierderi.
Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, anul trecut peste 133.000 de firme şi-au suspendat activitatea, de peste 11 ori mai multe decât în 2008.