x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Imobiliar - Case mai ieftine dupa integrare

Imobiliar - Case mai ieftine dupa integrare

de Daniela Ivan    |    22 Sep 2006   •   00:00
Imobiliar - Case mai ieftine dupa integrare

Integrarea europeana va scadea pretul locuintelor cu 15%, conform estimarilor facute de agentiile imobiliare. Vestea rea este ca aceasta scadere nu va dura prea mult si preturile isi vor relua repede cresterea.

Pe piata rezidentiala se va inregistra o mica scadere a preturilor, de circa 15%, dupa aderare, a declarat Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), la Congresul International Imobiliar, ce are loc la Bucuresti. Ea a explicat aceasta ieftinire prin socul economic care ii va determina pe romani sa scoata de pe lista de prioritati cumpararea unei locuinte si sa se preocupe mai mult de traiul de zi cu zi, care va fi mai scump. "Insa economia va creste, salariile se vor majora si curand vom asista la o noua crestere a preturilor la locuinte", a mai declarat presedintele ARAI. Fenomene similare s-au inregistrat si in Cehia si Slovacia, unde dupa aderare pretul a inregistrat un recul, insa dupa nici un an locuintele au inceput sa se scumpeasca. "De atunci preturile inregistreaza an de an cresteri de maximum 15%", a declarat Kamil Kosman, reprezentantul asociatiilor imobiliare din Cehia si Slovacia.

BLOCURI. Romanii prefera acum sa cumpere locuinte vechi, amplasate in cartiere, in ciuda numeroaselor proiecte rezidentiale care ofera locuinte noi. Explicatia consta in preturile prea ridicate ale apartamentelor din blocurile noi, care ofera suprafete mari, ceea ce ridica costurile cu mult peste puterea financiara a majoritatii cumparatorilor. "Exista in prezent peste 27 de proiecte imobiliare de mare anvergura ce ofera apartamente noi amplasate in aproape toate cartierele Capitalei", a spus Cleciu. Ea a precizat ca preturile acestor locuinte noi se invartesc intre 900 si 1.600 euro pe metru patrat.

VILE. Schimbari in preferintele cumparatorilor s-au produs si pe piata vilelor de la marginea Bucurestiului. "Nu se mai poarta vilele mari, care au devenit prea scumpe si care au costuri foarte mari de intretinere, ci vilele mici cu unul sau doua dormitoare", a declarat Cleciu. Ea a adaugat ca in jurul Capitalei exista peste 60 de ansambluri rezidentiale care ofera de la cinci pana la 100 de vile fiecare, in comune precum Corbeanca, Snagov, Mogosoaia, Stefanesti. Preturile variaza intre 800 si 1.200 euro pe metru patrat.

SE PREGATESTE LEGEA CHIRIILOR
Piata chiriilor se va dezvolta puternic in urmatorii ani. "Vom asista la intrarea pe piata a unor fonduri de investitii care vor construi locuinte pentru a le inchiria", a declarat Ruxandra Cleciu. Ea a precizat ca vom asista la o schimbare de mentalitate. Romanii vor pleca la lucru in UE si unii dintre ei nu vor mai dori sa fie legati de o casa, de o zona, si vor prefera sa stea cu chirie. De altfel, Ministerul Transporturilor pregateste o lege a chiriilor, care va fi finalizata in prima parte a anului viitor, a declarat Mariana Ionita, consilier in cadrul institutiei. "Prin aceasta lege dorim sa introducem notiunea de chirie de piata, astfel incat sa nu mai existe speculatii pe piata chiriilor", a spus Ionita. Ea a precizat ca notiunea de chirie de piata se refera la tarifele la care sunt inchiriate locuinte la a caror constructie a contribuit si statul. Legea va reglementa situatia tinerilor cu venituri medii, cu varsta de peste 35 de ani, care nu sunt eligibili pentru o locuinta in cadrul programului pentru tineri, derulat de MTCT, precum si a chiriasilor evacuati din locuinte retrocedate.

BRITANICII SUNT INTERESATI DE ROMANIA
Peste 200.000 de britanici cauta sa-si diversifice investitiile imobiliare in afara Marii Britanii, a declarat Chris Hall, ex-presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor Imobiliare din Anglia. "Englezii cauta o casa la soare, intr-un loc linistit si sigur, si Romania este un astfel de loc, dar trebuie investit in infrastructura, in autostrazi si comunicatii", a spus Hall. Britanicii vor o casa draguta intr-un loc frumos, unde sa se retraga la pensie, si Romania le ofera o astfel de posibilitate la preturi foarte bune. O alta categorie o reprezinta investitorii care s-au profesionalizat si care cauta sa-si diversifice portofoliul in cat mai multe locuri din Europa pentru a-si diminua riscul si a-si mari profitul.
×
Subiecte în articol: economic locuinţe declarat piata