x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie IMOBILIAR/Case vândute “la gri”

IMOBILIAR/Case vândute “la gri”

de Elena Stan    |    28 Noi 2008   •   00:00

Dezvoltatorii imobiliari au început să-şi atragă potenţialii cumpărători cu locuinţe fără finisaje, dar cu preţuri mai mici cu până la 20%.

“Dezvoltatorii care dispun de resurse financiare pentru a finaliza proiectele începute şi-au revizuit planurile şi propun acum cumpărătorilor locuinţe nefinisate pentru a reduce preţul de vânzare la maximum. Un apartament «la gri» poate fi cu 10%-20% mai ieftin decât unul finisat”, potrivit companiei de consultanţă EuroMetropola. În plus, de anul viitor, Guvernul va reduce TVA pentru vânzarea locuinţelor la gri, măsură ce va determina o creştere a dezvoltatorilor care vor apela la această metodă. “După ce Guvernul va reduce TVA până la 5% pentru locuinţele de până la 100.000 de euro, dezvoltatorii vor fi şi mai interesaţi să vândă fără finisaje, la un preţ mai mic, pentru ca viitorii cumpărători să fie atraşi de această reducere de preţ”, potrivit EuroMetropola.

CERERE REDUSĂ
Alte metode de a atrage cumpărătorii constau în utilarea gratuită a bucătăriilor, locuri de parcare sau spaţii de depozitare gratuite, reducerea suprafaţelor locuinţelor sau acordarea de discounturi cuprinse între 15% şi 25%.

Criza economică mondială a determinat o scădere a cererii pentru apartamentele din centrele rezidenţiale. În prezent, piaţa este deja asaltată de oferte, reprezentând ansambluri din toate zonele Bucureştiului. Astfel, în Pipera, într-un bloc cu patru etaje, dezvoltatorul oferă o reducere de 300 euro/mp pentru apartamentul predat nefinisat, iar în Otopeni discountul este de la 300.000 la 260.000 euro, pentru o casă de 400 de metri pătraţi construiţi. În zona de sud, în apropiere de Bucureşti, în complexul Green City, dezvoltatorul vinde cele 356 de vile din prima fază a proiectului fără finisaje, punând la dispoziţia viitorilor proprietari firme de finisaje din Italia şi Spania. “Achiziţia «la gri» poate fi o afacere pentru investitorii care au propria firmă de construcţii, vor să lucreze cu anumiţi furnizori de materiale şi să impună un anumit standard proiectului respectiv. În cazul vilelor, este mult mai simplu, pentru că se pot face achiziţii acum pentru a profita de o ofertă scăzută de preţ şi amânarea finisajele pentru mai târziu”, potrivit Eurometropola.

×
Subiecte în articol: economic