x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Imobiliar - Pretul caselor creste si in 2007

Imobiliar - Pretul caselor creste si in 2007

de Daniela Ivan    |    11 Ian 2007   •   00:00
Imobiliar  -  Pretul caselor creste si in 2007

Cererea de locuinte "la bloc" ramane mare. Pretul apartamentelor din blocurile vechi va creste si in acest an, in lipsa ofertelor pe segmentul locuintelor populare. Insa, creditele fara avans, mitul ca vin strainii si tendinta de scadere a dobanzii vor accelera cererea.

Cererea de locuinte "la bloc" ramane mare. Pretul apartamentelor din blocurile vechi va creste si in acest an, in lipsa ofertelor pe segmentul locuintelor populare. Insa, creditele fara avans, mitul ca vin strainii si tendinta de scadere a dobanzii vor accelera cererea.

Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu va frana preturile pe piata imobiliara romaneasca in acest an, conform Raportului de prognoza imobiliara 2007, intocmit de SGA Romania - Institutul de Consultanta Imobiliara.

BLOCURI VECHI. "Preturile vor creste, fara a mai socoti aportul inevitabil al majorarilor de fiscalitate, asigurarea obligatorie, taxe notariale, care insumate conduc la mai mult de 5%. Si asta peste orice alta mica inflamare de cote de piata, care oricum va aparea", a declarat analistul imobiliar Artur Silvestri, coordonatorul studiului. Explicatia este ca pe acest segment al locuintelor populare nu exista nici o alta oferta de case noi, desi cererea este foarte mare.

"Se discuta gresit de blocurile noi ca alternativa la cele vechi. La preturi de peste 1.500 de euro/mp, aceste locuinte se adreseaza nu clasei populare, ci tinerei burghezii aparute dupa 1990", adauga Silvestri. Pe de alta parte, realitatea din unele tari UE ne arata ca preturile in Bucuresti sunt inca de sapte-opt ori mai mici decat in Franta, Italia, Spania etc.

La noi ,un apartament de lux in Dorobanti se vinde cu nu mai mult de 2.200 euro /mp de constructie, dar in Paris acesta este cel mai scazut pret posibil, intalnit in orase-satelit precum Bagnolet si numai dupa ce locul a devenit notoriu in rau prin rascoalele periferiilor pigmentate cu incendieri de masini si violente de strada", se arata in raport.

APARTAMENTE NOI. Peste 70% din aceste case sunt cumparate de straini, restul, de speculatori romani. Afacerile pe aceasta piata sunt dictate de "mitul strainului". Aceste locuinte sunt destinate investitiei, cu alte cuvinte cumparatorul, fie el strain sau roman, achizitioneaza un apartament nou pentru a-l inchiria angajatilor din multinationale.

"Aceasta piata se va dezvolta datorita unui principiu de o bizarerie uluitoare, care spune ca multinationalele nu prefera proprietatile in materie de birou si locuinte, alocand pentru staff un buget pentru vila unifamiliala si pentru managementul intermediar, de obicei necasatorit - plata unui apartament ultracentral elegant", se arata in studiu.

La moda sunt schemele de castig ce vor aduce pe straini ca investitori in apartamente de condominium foarte accesibile la comparatia de pret cu marile capitale si placute pentru chiriasul european. Este o singura problema, exista cerere la nesfarsit? Cati straini vor veni in Romania?
Integrare atipica
Perioada post - integrare va fi agitata, piata se va reaseza abia in cativa ani, iar fenomenul va fi atipic, nu va semana cu ceea ce s-a intamplat in Ungaria, Polonia sau Cehia. Primii doi ani vor fi influentati puternic tot de mitologia integrarii, ce a devastat piata imobiliara Romaneasca. "Legendele integrarii vor emotiona in continuare o populatie lacoma, care, in doar cateva luni, a transformat o piata in expansiune necontrolata, intr-un domeniu al absurdului definit de o dictatura a vanzatorului. Acum se adauga certitudinea ca integrarea s-a produs si ca vin strainii!", explica directorul Institutului de Consultanta Imobiliara. El adauga ca in acest moment nu pot fi facute prognoze pe mai mult de trei ani. "Exista foarte multe necunoscute, dar in primul rand va depinde de banci, de dobanzile bancare care vor trebui sa se apropie de cele din UE, de renuntarea la avans etc.", spune analistul imobiliar.

MOTIVE
Preturile vor creste, fara a mai socoti aportul inevitabil al majorarilor de fiscalitate, asigurarea obligatorie, taxe notariale, care insumate conduc la mai mult de 5%. Si asta peste orice alta mica inflamare de cote de piata, care oricum va aparea."

DICTATURA
"Legendele integrarii vor emotiona in continuare o populatie lacoma, care, in doar cateva luni, a transformat o piata in expansiune necontrolata, intr-un domeniu al absurdului definit de o dictatura a vanzatorului"
  • Artur Silvestri, analist imobiliar
  • ×
    Subiecte în articol: economic piata