x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Imobiliar - Strainii cumpara blocuri intregi

Imobiliar - Strainii cumpara blocuri intregi

de Daniela Ivan    |    16 Feb 2007   •   00:00
Imobiliar - Strainii cumpara blocuri intregi

Investitorii britanici, spanioli si irlandezi cumpara zeci de apartamente in blocurile noi din Bucuresti. Multi cauta chiar blocuri intregi, pe care vor sa le cumpere cu discount-uri, pentru a le revinde la preturi duble.

Un investitor britanic a reusit sa cumpere un bloc intreg in Ansamblul Planorama, situat in Cartierul Colentina, zona Doamna Ghica. Surse din piata sustin ca la o asemenea investitie se fac reduceri de 20%-30%, iar negocierile incep chiar de la 50%. "Pretul este confidential, dar stiu ca a achizitionat blocul pentru a revinde apartament cu apartament cand cartierul va fi gata, la finele anului 2008", a declarat Leonard Ceausu, directorul de vanzari al complexului rezidential, la Targul Condominium, ce are loc in perioada 15-18 februarie la WTC.

Planorama este format din patru blocuri ce totalizeaza 1.064 de apartamente cu 1, 2, 3 sau 4 camere. "Pretul unei garsoniere este de 45.000 de euro plus TVA, preturile sunt de 875 de euro/mp plus TVA", a mai spus directorul proiectului Planorama. Tot in acest cartier, un investitor spaniol a achizitionat 50 de apartamente pentru a le inchiria. Si proiectul Emerald, amplasat langa Clubul Bamboo, pe malul Lacului Tei, este vandut in proportie de 50%. Aici sunt in constructie 11 cladiri ce totalizeaza 279 de apartamente ce vor fi finalizate in februarie 2008. Preturile variaza intre 110.000 euro plus TVA si 600.000 de euro plus TVA, in functie de suprafata construita si etaj. "Un strain a cumparat un lot de 50 de apartamente pe care vrea sa le inchirieze. Se mizeaza pe integrarea in UE si afluxul de companii straine, pe personalul din multinationale si ambasade", spune Adrian Dumitru, director de vanzari la Emerald.

CRESTERI. In ciuda avalansei de cartiere rezidentiale care se ridica acum in Capitala, preturile locuintelor din blocurile noi sunt in crestere. "La Planorama am pornit cu preturi de 670 de euro/mp plus TVA in septembrie 2006 si acum vindem cu 875 de euro plus TVA. Ne asteptam ca in octombrie 2007 pretul sa fie in jur de 950 de euro plus TVA", a declarat Leonard Ceausu.

Intre pretul de vanzare "pe hartie" al unui proiect si cel cand blocul este ridicat pe jumatate este o diferenta cuprinsa intre 20% si 35%. Chiar in aceasta luna se vor scumpi cu 10% preturile locuintelor din Cartierul Liziera, Pipera. "E normal sa existe o crestere de 20%-30% pe diferite faze de constructie, una este ca omul sa nu vada nimic, alta este sa vada fundatia, alta este sa vada etajul 6", spune Octav Mihailescu, director in cadrul CBRE Richard Ellis.

ROMANII CAUTA IN GRECIA
In timp ce strainii vin sa cumpere locuinte in Romania, romanii au inceput si ei sa cumpere case in Grecia, Italia, Spania. "Au venit la agentie mai multi romani, care ne-au spus ca ei cauta case de vacanta in Grecia sau Italia", a declarat Roxana Olteanu, director la firma Loial. Ea a mai adaugat ca aceste case sau apartamente pot fi inchiriate si aduc venituri bune de la 600-1.200 de euro/luna, in functie de localitate si pozitia fata de plaja. Bugetul de care dispun cumparatorii este intre 100.000 si 200.000 de euro. "Un apartament nou in Grecia, Kavala, poate fi achizitionat cu 1.400 de euro/mp, iar in Paralia Katerini, cu 1.600 euro/mp, deci un pret similar cu cel din Bucuresti", spune Roxana Olteanu.
×
Subiecte în articol: economic