x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Imobiliar - Tranzactii de 200 milioane de euro

Imobiliar - Tranzactii de 200 milioane de euro

de Daniela Ivan    |    28 Sep 2006   •   00:00
Imobiliar - Tranzactii de 200 milioane de euro

Romania a atras 5,4% din tranzactiile imobiliare care s-au realizat in prima jumatate a acestui an in Europa Centrala si de Est. Valoarea tranzactionata s-a ridicat la 212 milioane de euro.

Cea mai mare vanzare-cumparare din acest an a fost achizitionarea cladirii Charles de Gaulle Plaza de catre compania Accession Fund, administrata de GLL Real Estate pentru suma de 80 de milioane de euro, cu un randament al investitiei de 7%. Alte tranzactii importante au fost cumpararea cladirilor TGV Tower, Construdava Business Center si Millenium Business Center de catre Charlemagne Capital pentru 83 de milioane de euro. De asemenea, imobilul Floreasca Business Center a fost cumparat de o companie spaniola de investitii pentru 10 milioane de euro.

Fondurile de investitii au inceput sa priveasca cu interes catre Romania, desi prefera inca sa cumpere imobile tot in Cehia, Polonia sau Ungaria, in ciuda profiturilor mai mici. Aceste state au ramas magnetul investitorilor in imobiliar din aceasta parte a Europei, reusind sa atraga 75% din volumul investitiilor realizate in prima jumatate a anului. Valoarea investitiilor realizate in primul semestru 2006 in toate tarile Europei Centrale si de Est se ridica la 3,9 miliarde de euro, conform unui studiu elaborat de compania imobiliara CB Richard Ellis (CBRE).

BIROURILE DOMINA. Cladirile de birouri sunt cele mai cautate atat in Romania, cat si in celelalte tari din zona. Din cele 212 milioane de euro investite in Romania, doar 19 milioane de euro au fost investiti in tranzactii cu spatii industriale sau de retail. "In ultimele sase luni au fost realizate noua tranzactii cu imobile de birouri care au insumat circa 87.000 mp", se arata in studiul CBRE. In Europa Centrala si de Est, interesul este impartit aproape egal intre cladirile de birouri si cele de retail, impreuna cele doua segmente totalizeaza cam 83% din volumul investitiilor. Doar 17% din investitiile realizate in zona s-au indreptat spre spatiile industriale si piata spatiilor hoteliere.

LOGISTICA PRINDE VITEZA. Pe segmentul spatiilor industriale, investitiile au stagnat in prima parte a anului 2006, cand s-au inregistrat numai doua tranzactii. Firma Phoenix Real Estate a vandut Phoenix Business Park fondului Central-European pentru 8 milioane de euro, iar proiectul Mercury Logistic Park a fost preluat de compania Helios Properties pentru 11 milioane de euro. Specialistii in imobiliar anticipeaza un interes crescut din partea investitorilor pentru proprietatile industriale si logistice dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, ca o consecinta a cresterii economice, a extinderii activitatilor operatorilor comerciali si imbunatatirii retelei de drumuri din Romania.

RANDAMENTE
Atat in Romania, cat si in zona, randamentul investitiilor a continuat sa scada pe toate segmentele pietei in ultimele 12 luni. Daca in prima jumatate a anului 2005 pentru birourile de clasa A se inregistra un randament de 9%-9,5%, un an mai tarziu s-a ajuns la la un procent de 7,5%-8%. Acum, randamentul este de 7% si este in scadere. In tarile din zona, randamentele sunt insa si mai coborate, in Bratislava este de 6%, in Budapesta este 6,25%, in Praga este de 5,75%. Profituri mult mai bune obtin investitorii in Sofia, 9,5%, si in Moscova de 10%.
INVESTITORII
Fondurile de investitii din Austria, Marea Britanie si Germania continua sa domine piata investitiilor din Europa Centrala si de Est. "Circa 31% dintre investitori vin din Austria, 25% din Marea Britanie si 22% din Germania", potrivit studiului citat. Cu doua investitii care totalizeaza 430 de milioane de euro, Meinl European Land este cel mai mare investitor din zona, urmat de Immoeast - 386 de milioane de euro, in cinci tranzactii, si Equest - 328 de milioane de euro, in patru tranzactii. In Romania, cei mai activi investitori au fost cei din Marea Britanie si din Spania.

×
Subiecte în articol: economic romania milioane tranzactii