x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Imobiliare - Romanul descopera casa de vacanta

Imobiliare - Romanul descopera casa de vacanta

de Daniela Ivan    |    29 Iul 2005   •   00:00
Imobiliare - Romanul descopera casa de vacanta

Romanii au prins gustul caselor de vacanta, Valea Prahovei si Litoralul fiind cele mai dorite locatii.

Romanii au prins gustul caselor de vacanta, Valea Prahovei si litoralul fiind cele mai dorite locatii. Oamenii cumpara fie teren pentru a-si ridica casa, fie apartamente in cartiere rezidentiale.

Cei mai multi solicitanti doresc sa aiba casa de vacanta la munte si mult mai putini la mare. Insa va veni vremea cand oamenii cu bani vor dori sa aibe casa si la munte, si la mare, spun reprezentantii agentiilor imobiliare. Piata s-a format si au aparut deja firme specializate care construiesc case de vacanta la munte, precum si complexe rezidentiale cu apartamente de lux pe litoral.

VALEA PRAHOVEI. Situata la numai 100 km de Bucuresti, Valea Prahovei este o foarte apreciata zona turistica de lux. "Cele mai cautate terenuri sunt in Sinaia - in zona Furnica sau centru, in Busteni - Fantani, Zamora sau Piatra Arsa, in Azuga Valea Azugai, iar in Predeal Valea Rasnoavei si Cioplea", spune Dragos Alexandrescu, manager al Departamentului Dezvoltare Regionala din cadrul Eurisko. Pretul in Valea Prahovei variaza, in functie de localizare, peisaj, utilitati sau suprafata.

De exemplu, un teren de 10 ha in Busteni, in zona Poiana Tapului poate fi cumparat cu 25 de euro/mp, iar un teren intravilan din zona Cumpatu, Sinaia, cu 120 euro/mp. Estimarile agentilor imobiliari arata o crestere a preturilor la aceste terenuri cu circa 20%, in 2005.

CASE DIN LEMN. "Casele cu dimensiuni in jur de 63 mp, fabricate din lemn masiv sunt cele mai cautate", declara Bege Karoli, marketing manager la firma Apicom, companie specializata in constructia de case de vacanta. O alta categorie o reprezinta vilele in special cele tip Canada, cu structura de rezistenta din lemn si pereti tip sandwich, tencuite pe exterior. Aceste case au dimensiuni cuprinse intre 112-150 mp suprafata totala, dispusa pe doua nivele", mai spune Bege Karoli.

LITORAL. La mare, cererea se indreapta atat catre Constanta, dar si catre celelalte statiuni. Terenurile din zona Faleza de Nord au preturi incepand de la 150 euro/mp pana la 200 sau chiar 260 euro/mp, iar terenurile din zona Piata Ovidiu cu destinatie rezidentiala si vedere la mare au avut in 2004 preturi de 250-300 euro/mp. In acelasi timp, terenurile cu destinatie rezidentiala din statiunea Mamaia au preturi de 150-200 euro/mp, in timp ce terenurile cu vedere la mare din statiune au preturi de 200-300 euro/ mp. Multi oameni doresc sa scape de grijile intretinerii unei case de vacanta si prefera sa cumpere un apartament de lux intr-un cartier rezidential. In acest moment, pe litoral exista cateva complexe care sunt in constructie, unde se poate contracta o locuinta.

HERA DIN MAMAIA
Complexul "Hera", din statiunea Mamaia, ofera 30 de apartamente de lux, cu o suprafata totala de 5.600 de metri patrati, proiectul avand o valoare de 2,5 milioane de euro. "Cele 30 de apartamente vor oferi tot confortul unui hotel, cu personalizarea specifica unei case proprietate particulara. Mai mult, blocul va avea propriul cabinet medical si personal pentru baby-sitting. De asemenea, vor exista un salon de frumusete, sala de sport, piscina si parcare", spune Eugen Paternic, broker in Departamentul de Vanzari al companiei Regatta. El a adaugat ca "pana la 20 august 2005, un metru patrat construit costa 730 de euro plus TVA, pret promotional. Preturile variaza de la 90.000 de euro/apartament pana la 190.000 de euro/penthouse. Proiectul este situat intre Marea Neagra si lacul Siutghiol, in zona Coral Beach, si va fi finalizat in martie 2006. Reprezentantii Regatta apreciaza ca numarul dezvoltarilor imobiliare pe litoralul romanesc va creste in anii urmatori si va impune noi standarde de calitate, acest tip de investitie urmand sa concureze hotelurile, cel putin in zona Coral Beach.

MARIA DIN COSTINESTI
Cui nu-i place Mamaia, poate sa se orienteze spre o alta statiune, de exemplu spre Costinesti. Aici se ridica complexul "Maria", format din trei cladiri interconectate, structurate pe cinci nivele: P+4. Tarmul poate fi admirat de pe terasa, toate apartamentele avand vedere la mare. "Deja au fost cumparate 7 apartamente, iar 8 sunt rezervate. Trebuie sa subliniez faptul ca pana la 15 august anul curent cumparatorii beneficiaza de o promotie speciala, unitatile locative costand doar 50.000 de euro/ap. 2 camere, respectiv 75.000 euro apartament 3 camere", a declarat Eugen Paternic.
×
Subiecte în articol: economic zonă vacanta