x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Imobilul cu bulină cade la cutremur

Imobilul cu bulină cade la cutremur

de Elena Stan    |    01 Feb 2008   •   00:00
Imobilul cu bulină cade la cutremur

Autorităţile locale nu au pus bulina roşie pe toate cele 387 de clădiri din Bucureşti încadrate în clasa 1 de risc seismic. În Sectorul 1 există 125 de imobile fără bulină, care se pot prăbuşi la un seism puternic.

 

Risc - Primăriile sunt obligate să monteze plăcuţa roşie 


Autorităţile locale nu au pus bulina roşie pe toate cele 387 de clădiri din Bucureşti încadrate în clasa 1 de risc seismic. În Sectorul 1 există 125 de imobile fără bulină, care se pot prăbuşi la un seism puternic.

Mai multe clădiri cu risc seismic ridicat nu au fost consolidate, deoa­rece autorităţile locale, respectiv primăriile, s-au mişcat foarte greu. “Noi asigurăm banii, iar primăriile trebuie să se ocupe de toate celelalte demersuri. Primăriile trebuie să se mişte mai repede, pentru că nu ne jucăm cu viaţa oamenilor. În ultimele săptămâni au fost câteva cutremure mici, slavă Domnului, însă nu se ştie niciodată. Cu aşa ceva nu glumeşti”, a declarat Laszlo Borbely, ministrul Dezvol­tării, Lucrărilor Publice şi Lo­cu­inţelor.

 

BANI. Din bugetul total alocat pentru acest domeniu în 2007, în valoare de 9,6 milioane de lei, au rămas necheltuiţi 1,7 milioane de lei. “Banii ar fi putut fi consumaţi integral, poate chiar mai mult, dacă ar fi fost organizate licitaţii pentru execuţia lucrărilor la clădirile care erau în program”, a arătat Borbely. Scuza primarilor a fost că ei au organizat licitaţii, însă nu s-a prezentat nici un constructor, dar ministrul nu îi crede. “Există 80 de clădiri publice de a căror conso­lidare se ocupă Ministerul Locuin­ţelor, iar banii sunt asiguraţi de Banca Mondială. Noi am organizat licitaţii şi s-au prezentat mai mulţi constructori. Mai mult, trei construcţii au fost finalizate înainte de termen, alte 14 sunt în execuţie, 22 sunt în diferite etape de pre­gătire, iar restul sunt în licitaţii. Deci se poate”, a declarat Laszlo Borbely. Pentru anul acesta, bugetul alocat pentu consolidări este de circa 10 milioane de lei.

 

SECTORUL 1. Ministrul a atras atenţia în special primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, să mon­teze plăcuţele cu bulină roşie pe cele 125 de clădirile cu risc seismic ridicat. În plus, acesta a spus că este treaba prefecturii să amendeze pri­mă­ria pentru nerespectarea legii. Reprezentanţii prefecturii susţin cu totul altceva. “Există un ordin al Mi­nistrului Locuinţelor prin care sar­cina montării plăcuţelor cu bulina ro­şie a fost aribuită primăriei gene­rale. Ordinul a fost emis în luna no­iembrie a anului trecut. Din aceas­tă cauză prefectura nu a amendat pri­măria Sectorului 1”, ne-a declarat  Că­tălin Deaconescu, prefectul capitalei.

×
Subiecte în articol: economic