x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Impactul accizei: 4 lei pe lună pentru 75% dintre români

Impactul accizei: 4 lei pe lună pentru 75% dintre români

de Vali Blanaru    |    03 Apr 2014   •   21:02
Impactul accizei: 4 lei pe lună pentru 75% dintre români

Premierul Victor Ponta a prezentat ieri un grafic care tranşează situaţia din “războiul accizei”. Taxa Băsescu, lansată sub sloganul “Aici sunt banii dumneavoastră”, a fost de 14 cenţi pe litru, iar rezultatul a fost zero în ceea ce priveşte numărul de kilometri de autostradă construiţi sub mandatul lui Traian Băsescu ca ministru al Transporturilor, arată premierul pe pagina sa de Facebook.
Acciza pe carburanţi introdusă de la 1 aprilie este de 7 cenţi pe litru, iar Guvernul Ponta a inaugurat în perioada 2012-2013 peste 230 kilometri de autostradă urmând ca în 2014 să mai fie inauguraţi alţi 90 de kilometri.

Care e impactul accizei suplimentare
Impactul taxei pe combustibil asupra cheltuielilor lunare va fi, pentru 75% din populaţia României, între 60 de bani şi 4 lei, iar pentru restul de 25% între 5 şi 10 lei, a spus ministrul Transporturilor, Dan Şova. “Cifrele confirmate de Finanţe şi de Statistică arată că pentru 75% din populaţia României impactul lunar al creşterii de cheltuieli pe consumul de combustibil se situează între 60 de bani şi 4 lei. Pentru 25% dintre cei mai bogaţi români se situează între 5 şi 10 lei. Sunt cifre oficiale date de Finanţe şi de Statistică şi vom vedea în practică. S-a făcut statistic, în funcţie de consumul de benzină, motorină. Haideţi să vedem dacă se duc în preţurile alimentelor”, a explicat Dan Şova.

Ministrul spun că acciza de 7 eurocenţi aplicată la combustibil va determina o creştere a inflaţiei de 0,28%. Însă, tot acum va intra în vigoare scăderea cu 3% a preţului la energie electrică, ceea ce va produce, conform lui Şova, o presiune de dezinflaţie de 0,15%.
“Şi mai rămânem cu 0,13%. Haideţi să vedem unde se duc aceşti 0,13%. Avem creşteri de pensii de 3,76% numai anul acesta, beneficiari 5,2 milioane de români. Dar este 3,76% faţă în faţă cu 0,13%. Despre asta discutăm. Avem creşteri de 12,5% pe salariul minim pe economie, iar de la 1 iulie se creşte din nou de la 850 la 900 de lei salariul minim pe economie. Vine de la 1 iulie scăderea la contribuţiile sociale şi, cea mai importantă măsură, care este şi antievazionistă, este ordonanţa pe care am votat-o în Guvern şi anume rambursarea din 7 eurocenţi a 4 eurocenţi pentru cei care vin cu factura”, a detaliat şeful de la Transporturi.

El a precizat că banii vor fi înapoiaţi firmelor pe bază de factură, nefiind nevoie să fii neapărat transportator. “Îi dăm în cont înapoi firmelor. Şi producătorului de salamuri, dacă vine cu factura. Nu trebuie să ai meseria de transportator. Ai firmă, ai maşină, ai pus benzină, ai venit şi ţi-am dat-o înapoi. Trebuie să fii plătitor de TVA. V-am mai spus: pentru 75% din populaţia României, adică 16 milioane, impactul creşterii cheltuielilor lunare provenite din taxa pe combustibil va fi între 60 de bani şi 4 lei”, a concluzionat Şova.

Ministrul a dat asigurări că această taxă se va regăsi în proiectele de infrastructură pe care le desfăşoară ministerul pe care îl conduce, acest lucru fiind “foarte uşor de văzut” la rectificarea bugetară de la 1 iulie. “Este foarte uşor de văzut la 1 iulie, când se face rectificarea bugetară şi o să avem şi o raportare a Încasărilor pe aprilie-mai-iunie din această acciză şi trebuie să se regăsească un plus de bani la Compania de Drumuri. Trebuie să se ducă la proiecte de finanţare”, a mai spus Şova.

×
Subiecte în articol: acciza carburanti