Grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente, G20, planifică un set de măsuri globale privind impozitarea multinaţionalelor. Miniștrii de Finanțe din cadrul grupului se vor reuni săptămâna aceasta pentru a dezbate viitoarele reglementări, după ce au primit acorduri din 130 de state. Analizele se concentrează pe practica marilor corporații de a-şi înregistra profiturile mai degrabă în ţările cu impozite mici (așa-zisele paradisuri fiscale) decât în ţările unde au cei mai mulţi clienţi.
„Prin acordul unanim privind planul de impozitare a companiilor globale am făcut un mare pas înainte. Acesta este un semnal pozitiv şi sunt sigur că până în vara lui 2021 vom putea ajunge la un acord final privind acest plan de reformă”, a declarat ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, citat de Reuters, potrivit Agerpres.
Obiectivul principal al oricărui acord va fi ca ţările să se asigure că giganţii din domeniul digital, cum ar fi Google, Amazon şi Facebook, vor fi făcuţi să plătească suficiente impozite, a precizat Scholz. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a demarat un proiect de taxare în acest domeniu.
În cazul în care companiile ar plăti taxe acolo unde îşi desfăşoară afacerile, în loc de locul unde au subsidiarele, veniturile fiscale naţionale ar putea creşte în total cu 100 miliarde de dolari pe an, estimează OECD.
Din G20 fac parte Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franta, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Arabia Saudita, Africa de Sud, Coreea de Sud, Marea Britanie, Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană.