x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie În plină criză, Guvernul NU are nevoie de bani! Majorarea redevenţelor, amânată din cauze "administrative"

În plină criză, Guvernul NU are nevoie de bani! Majorarea redevenţelor, amânată din cauze "administrative"

de Mediafax    |    30 Mar 2012   •   16:27
În plină criză, Guvernul NU are nevoie de bani! Majorarea redevenţelor, amânată din cauze "administrative"

Ordonanta de urgenta privind majorarea redeventelor la minereuri feroase si neferoase, aur, platina si argint transportul si tranzitul petrolului a fost lecturata de Guvern la finele anului trecut, dar nu si publicata in Monitorul Oficial, astfel ca va fi prezentata din nou in sedinta de guvern.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu a declarat vineri ca actul normativ nu a fost trimis la Monitor din "motive administrative" si nu a produs astfel efecte juridice, iar actualul Executiv, pentru a evita neclaritati, a decis ca documentul sa fie reintrodus in circuitul de avizare si semnat de noii ministri, urmand sa fie din nou prezentat Cabinetului.

Conform Mediafax, ordonanta nu a fost semnata de premierul de atunci, Emil Boc.

La finalul anului trecut, Guvernul a anuntat ca a decis prin ordonanta de urgenta, dublarea redeventei pentru aur, platina si argint, de la 4% la 8% din valoarea productiei, si majorarea redeventei de la 4% la 6% pentru celelalte produse miniere, precum carbunele si apele minerale, o cota de 20% din taxe urmand sa fie cedata autoritatilor locale.

Actul normativ prevede cresterea redeventelor la 6% pentru productia de carbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, metale radioactive, pamanturi rare, pietre pretioase si semipretioase, dar si pentru ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale si gazele care le insotesc, gaze necombustibile, namoluri si turbe terapeutice si la 8% din valoarea productiei pentru minereuri de metale nobile.

Din categoria minereurilor metale nobile fac parte argintul, aurul, mercurul si metalele platinice (ruteniu, osmiu, rodiu, iridiu, paladiu si platina).

Redeventa miniera cuvenita bugetului de stat pentru ape minerale naturale se stabileste la sursa, in echivalentul a 6 euro/1.000 litri, la cursul BNR de la data platii, se arata in ordonanta.

In acelasi timp, redeventele pentru veniturile brute realizate din transportul si tranzitul petrolului vor creste de la 10 la 15%, iar cele pentru inmagazinarea subterana a gazelor de la 3% la 5%.

Pentru substante nemetalifere, roci magnetice, calcar industrial, dolomita, gresie, argila, marna, nisip, piatra ponce, creta, redeventa va reprezenta echivalentul in lei a 0,80 euro pe unitatea de productie miniera, iar pentru bazalt ornamental, marmura, travertin va fi aplicata o redeventa echivalenta in lei a 3,50 euro pe unitatea de productie.

Pentru saruri haloide, redeventa va reprezenta echivalentul in lei a 1 euro pe unitatea de productie.

O cota de 20% din taxe percepute titularilor de licente pentru activitatea de prospectiune, explorare sau exploatare va fi cedata la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale pe raza careia se afla perimetrul.

In nota de fundamentare a actului normativ se arata ca pentru intervalul urmatorilor patru ani se poate estima o crestere a veniturilor bugetare provenite din redevente miniere/petroliere de aproximativ 1,1 miliarde lei.

×
Subiecte în articol: guvern ordonanţa emil boc redeventa