Sistemele centralizate de încălzire au nevoie de investiţii pentru reabilitare şi modernizare, de redimensionarea lor la cererea pieţei, precum şi de un management integrat al zonelor de costuri ( producere energiei termice, transport şi distribuţie), a fost concluzia seminarului „Energia termică strategii pentru România”.
Sistemului centralizat de încălzire a devenit tot mai ineficent, iar în lipsa unor strategii pe termen lung în domeniul energiei termice a făcut ca debranşările să devină un fenomen de masă în ultimii ani. De la 315 localităţi care aveau sisteme centraliyate de încălzire , am ajuns la 67. Deşi producerea energiei electrice şi termice este esenţială pentru România, s-a mers cu un sistem neredimensionat după cerere, fapt ce a avut un efect negativ şi asuppra preţurilor, a declarat, joi, Andrei Gerea, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, într-o conferinţă pe teme de energie. Potrivit acestuia, în actualele condiţii este foarte importantă o dimensionare corectă a capacităţilor de producţie şi trebuie utilizaţi combustibili alternativi. “Trebuie introduse centrale cu ciclu combinat, trebuie folosiţi cu curaj combustibili alternativi. Trebuie să avem în vedere alt sistem de management al energiei termice, mă refer la înmagazinarea energiei termice. Cel mai important este o dimensionare corectă a capacităţilor de producţie pentru a putea profita de toate facilităţile. Vorbim aici şi de cogenerare. Nu se mai poate merge şi vara şi iarna”, a mai afirmat ministrul.
RADET ar putea intra în faliment
Autorităţile analizează varianta preluării RADET de către Primăria Capitalei sau cea a falimentului regiei şi creării unui RADET 2, potrivit ministrului Energiei. “Un sistem integrat este de dorit, să avem producţia şi distribuţia, dar pot exista şi alte variante. RADET are o mare dificultate, anume financiară. De multe ori s-a discutat de această fuziune ELCEN-RADET. Sunt motive juridice care au împiedicat această fuziune, apărută mai ales în decembrie, anul trecut. Noi studiem două variante. Trebuie studiat cât anume poate fi dat către primărie, către unitatea administrativ-teritorială, transferul unei părţi a ELCEN către unitatea administrativ-teritorială, sau crearea unui RADET 2 sub directa administrare a primăriei Capitalei. Asta înseamnă falimentul RADET şi darea acestui serviciu ulterior către un alt operator capabil să furnizeze aceste servicii”, a precizat acesta, adăugând că fuziunea ELCEN - RADET este imposibil de realizat în acest moment având în vedere nivelul mare al datoriilor Regiei.
Avem în vedere schimbări legislative, avem în vedere legea energiei termice care trebuie să răspundă noilor provocări şi avem în vedere eficienţa energetică fără de care nu putem vorbi de un sistem performant, Andrei Gerea, ministrul Energiei.
La Bucureşti preţul de producţie nu va creşte în această iarnă. Un milion şi ceva de bucureşteni nu vor avea preţul de producţie mărit la energia termică în această iarnă” - Emil Calotă, vicepreşedinte ANRE.
Există un risc ca până aceste sisteme de încălyire centralizate să fie reabilitate, să rămână fără utilizatori, Doru Ciocan preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice
2 mil. lei
este cea mai mare sumă investită în modernizarea sistemelor centralizate de încălzire (2012)
ANRE pregăteşte, pentru informarea Parlamentului, un raport, în care, după aproximativ cinci ani de acordare a bonusului de cogenerare, se va arăta dacă acest ajutor de stat a fost eficient sau nu. Potrivit vicepreşedintelui ANRE, Emil Calotă, în acest moment sistemul de alimentare centralizată nu mai are niciun fel de viabilitate în Brăila, Târgovişte, Piteşti, Drobeta-Turnu Severin, Galaţi, Deva, toate localităţile de pe Valea Jiului, Râmnicu Vâlcea şi Constanţa. Acestea se adaugă unui lung şir de localităţi unde sistemele termoenergetice urbane s-au închis din cauza tarifelor la gigacalorie care deveniseră insuportabile pentru consumatori.
Evoluţia sistemelor centralizate de încălzire (Sursa: ANRSC)
An 2013 2014 2015
Localităţi existente 3180 3180 3180
Localităţi conectate 78 70 67
Localităţi deconectate 8 8 3
Explicaţie foto:
Intact Media Group a organizat ieri la Palatul Perlamentului masa rotundă cu tema „Energia Termică: strategii pentru România”.
Explicaţie foto:
Bucureştiul este într-o poziţie favorizată. La sistemul centralizat de încălzire sunt conectate 550 mii apartamente, iar 95% din consumatori îşi achită la timp facturile.