x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Încălzirea în România, o situaţie specială

Încălzirea în România, o situaţie specială

de Cristian Ionescu    |    29 Ian 2010   •   00:00

Repartizarea corectă a costurilor energiei termice are ca rezultat scăderea consumului, acesta fiind motivul pentru care principiul de măsurare şi de repartizare a costurilor a fost aplicat în toate statele membre ale UE, mai puţin în România, a declarat Dr. Wojciech Lubiniecki, regional manager pentru Europa de Est al Techem Energy Services.

România, un caz "special"

Potrivit lui Lubiniecki, ţara noastră se află într-o situaţie unică privind legislativul energetic, existând o lege, care reglementează contorizarea la nivel individual, aceasta fiind în sarcina proprietarilor, lipsind însă cu desăvârsire sancţiunile aferente în cazul nerespectării termenelor, sau subvenţionarea guvernamentală pentru montarea echipamentelor.

Conform unui studiu recent, toate ţările din Europa de Vest au montat siteme de repartizare a costurilor de energie termică la peste 90% din clădiri. Numai din echipamentele pentru măsurarea energiei termice, montate în Europa, se economiseşte energia termică care poate asigura încălzirea altor 900.000 de apartament, iar cele montate pentru măsurarea consumului de apă caldă şi rece realizează o economie de apă care poate asigura alimentarea la alte 360.000 de locuinţe.

La noi nu se poate

În momentul de faţă, doar pentru Bucureşti, din datele oferite de RADET, citate de reprezentantii Techem, sunt montate astfel de aparate de submăsurare la numai 50% din locuinţele legate la sistemul centralizat de încălzire. Şi pentru că nu se face o economie, se risipesc sau nu sunt realizate posibile reduceri de costuri de aproximativ 25 de milioane de euro. Această sumă  reprezintă economille din partea populaţiei şi subvenţiile alocate de stat.

În ciuda faptului că în 2004, prin Hotărârea de Guvern 933, modificată în 2007 cu HG 609 (care se referă doar la modificarea termenului limită de obligativitate privind montarea de către proprietari a unor dispozitive de contorizare individuală a costurilor pentru încălzire n.r.), se reglementa doar baza de stabilire a consumurilor în funcţie de înregistrările repartitoarelor din fiecare locuinţă, nu oferea o soluţie pentru măsuri legale, in cazul nerespectării Hotărârii de Guvern. Inexplicabil, iniţial erau prevăzute sancţiuni în legea 51/2006, dar au fost anulate prin OUG 13/2008.

Ultimul scapă turma

Din cauza acestei situaţii şi lipsa unor stimulente economice pentru cei care investesc în eficienţa energetică prin montarea sistemelor de repartizare, procentul de repartitoare montate în  România este de numai 46%, în comparaţie cu Bulgaria (96%), Cehia (77%), Slovacia (76%) şi Polonia, cu 54%. Singura ţară cu un procent mai mic decât România este Ungaria, cu 27%, însă, printr-un program de eficienţă energetică, susţinută de campaniile de termoficare şi  cu ajutorul Guvernului, se preconizează o creşte rapidă, de până la 80% în următorii 3-4 ani.

Soluţii

"Ideea este să existe echitate în modul de a plăti costurile de încălzire, fără a risipi energie termică şi fără a plăti risipa altora din aceeaşi cladire", a declarat directorul general al Techem Energy Services România, Petco Uzunov.

O soluţie ar fi în primul rând, promovarea activităţii de montare pentru sistemele de repartizare a costurilor pentru căldură, cu ajutorul programelor guvernamentale şi prin stimulente economice de reducere a unor impozite, pentru cei care investesc în eficienţa energetica. O alta posibliltate de a respecta montarea obligatorie a repartitoarelor de costuri, este aplicarea principiului "o clădire, o singură sursa de încălzire", din articolul 54 al Legii 325/2006, care ar uşura montarea echipamentelor de măsurare a energiei termice. A treia posibilitate ar fi stabilirea unui termen final de către Guvern  pentru montarea sistemelor de contorizare individuală, în funcţie de consumul fiecărui apartament.

"S-a ajuns aici din cauză că nimeni nu le-a dat oamenilor bani pentru achiziţionarea dispozitivelor de contorizare. Oamenii nu au bani şi pe lângă asta, nu au fost suficient de bine informaţi cum funcţionează şi la ce ajută. Să tot dai legi sau să impui sancţiuni nu mai merge. Nu poţi să trimiţi poliţia la uşa omului dacă nu are niciun ban în buzunar. Trebuie să-i ajuţi, prin diferite mijloace. Trebuie să-i educi, în primul rând, prin intermediul canalelor media, apoi să fie ajutaţi pe partea financiară. Noi, ca şi companie, evident că putem contribui la acest ajutor, ca şi investitor privat. Putem găsi şi suntem de acord cu orice fel de soluţii finainciare. Despre viitor, nu văd să se întâmple ceva ieşit din comun în România, cel puţin nu în viitorul apropiat şi nu în contextul actual. Nu poţi progresa în stilul ăsta", a încheiat Lubiniecki.

Techem este lider de piaţă în Germania şi unul dintre cei mai importanti furnizor de servicii la nivel mondial pentru administrarea locuinţelor şi proprietăţilor în domeniile măsurării, înregistrării şi repartizării datelor privind consumul de căldură, apă de răcire. Compania promovează pachete de servicii personalizate pentru industria imobiliara din zonele de servicii energetice şi contractare energie, servicii care includ contorizarea si repartizarea consumului de căldură, apă şi de răcire.
×
Subiecte în articol: economic