O noua misiune a FMI se afla Romania. Este o vizita foarte importanta, care va dura pana pe 7 noiembrie, timp in care reprezentantii Guvernului vor negocia cu cei ai Fondului Monetar International (FMI), Uniunii Europene si Bancii Mondiale coordonatele economiei Romaniei pentru anul 2012. Este de asteptat ca discutiile sa fie deosebit de dure. Pe de o parte, organismele internationale vor insista pe austeritate, avand in vedere situatia internationala, pe de alta parte, Guvernul va dori mai multa relaxare pentru a avea un pic de loc de manevra in 2012, an electoral.
Prima problema care trebuie urgent clarificata este noua estimare de crestere economica, cifra-cheie de care depinde intreaga constructie a bugetului pe 2012. Este clar ca vechea estimare conform careia economia ar fi trebuit sa cresca cu 3,5%-4% nu se mai sustine. Acest anunt a fost facut chiar de ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, care a declarat ca exista posibilitatea ajustarii prognozei pentru 2012, pe fondul noului val de criza care se manifesta pe plan global.
'Este posibil sa ajustam prognoza fata de cat s-a stabilit in vara, cat am discutat cu FMI si CE, adica 3,5% din PIB. Sa speram ca ajustarea nu va avea o diferenta semnificativa. Imi doresc sa fie noua prognoza cat mai aproape de 3,5%, dar nu vom reusi. Vedeti ca toate tarile din UE au facut ajustari in jos privind prognoza de crestere economica', a spus recent Ialomitianu.
Cu cat Guvernul va reusi sa obtina o estimare de crestere economica mai mare, cu atat va avea la dispozitie mai multi bani, conform constructiei bugetare. Concret, o crestere economica cu 1% din PIB inseamna 1,2 miliarde de euro, una de 2% inseamna 2,4 miliarde de euro etc. In plus, deficitul bugetar de 3% dintr-un PIB mai mare mai aduce si el cateva zeci de milioane de euro.
In acest context, este de asteptat ca Executivul sa incerce sa convinga delegatia FMI-UE ca, dupa doi ani de recesiune, vom reusi sa avem o crestere economica bunicica. Insa ramane de vazut care va fi opinia institutiilor internationale. 'Avand in vedere incertitudinile din climatul economic global, va fi important ca Romania sa isi pastreze angajamentele fata de continuarea reformelor economice prevazute in programul cu FMI si UE, in ciuda presiunilor electorale. Sper ca politicienii din toate partidele, indiferent de diferentele de opinii dintre ei, vor recunoaste ca politicile economice sanatoase sunt singura cale pentru a evita contagiunea din cauza crizei din alte zone si pentru a asigura o crestere sustenabila', a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru Romania, intr-un interviu pentru Agerpres.
O alta problema care va aparea in timpul discutiilor este atingerea tintei de deficit bugetar de 3% pentru 2012, tinta prevazuta deja in acordul cu FMI. Jeffrey Franks a spus ca, pentru orice abatere de la tinta de deficit bugetar, Guvernul va trebui sa obtina aprobarea ministrilor UE, dat fiind ca acest deficit a fost stabilit in cadrul procedurii de deficit excesiv.
Conducerea Senatului a solicitat Guvernului sa gaseasca 'urgent' o solutie pentru a prezenta Parlamentului proiectul de buget pentru 2012, in contextul in care premierul l-a informat pe presedintele Senatului ca depasirea termenului de 15 octombrie este cauzata de discutiile cu CE si FMI. In acest context, purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat ca intr-o saptamana vor fi definitivate cifrele bugetului pe anul viitor, adaugand ca proiectul va reflecta o atitudine de prudenta, de reducere a cheltuielilor si spirit de austeritate.
Intarzieri mari la privatizare
Discutiile nu vor fi usoare si pentru ca Guvernul are mari intarzieri atat in ceea ce priveste restructurarea companiilor, dar mai ales in ceea ce priveste privatizarile companiilor de stat. Valoarea arieratelor ar fi trebuit sa fie zero de mul timp, insa datoriile restante ale companiilor de stat insumeaza echivalentul a 5% din PIB. In acelasi timp, s-a intarziat si programul de privatizari anuntat, sa ne amintim numai de esecul din cazul Petrom, Tarom sau CFR.