Evaziunea fiscala va fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 15 ani, in functie de gravitatea infractiunii si de valoarea prejudiciului. Legea a fost publicata la 27 iulie in Monitorul Oficial si va intra in vigoare la o luna dupa publicare.
Evazionistii vor avea viata grea dupa 27 august. Toate faptele incadrate in categoria evaziune fiscala vor fi pedepsite cu inchisoare intre 6 luni si 15 ani. Cea mai mare pedeapsa este prevazuta pentru contribuabilii care intra ilegal in posesia unor sume de bani cu titlu de rambursari, restituiri sau compensari. Acestia vor fi privati de libertate o perioada cuprinsa intre 3 si 10 ani. Asocierea in vederea savarsirii acestor fapte salta pedeapsa de la 5 la 15 ani. FACTURI IN ALB. O fapta la fel de grava este considerata tiparirea sau punerea in circulatie de formulare tipizate cu regim special falsificate. Este considerata infractiune si sanctionata cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi. INTRE 2 SI 8 ANI. Alte sapte fapte sunt asimilate evaziunii fiscale si pedepsite cu inchisoare intre doi si opt ani. Patronii sau conducatorii compartimentelor de contabilitate trebuie sa stie ca ascunderea obiectului ori a sursei impozabile sau taxabile, omisiunea evidentierii in actele contabile sau in alte documente legale a operatiunilor comerciale sau a veniturilor realizate, inregistrarea de operatiuni fictive, alterarea sau distrugerea actelor contabile, memorii ale aparatelor de taxat sau alte mijloace de stocare a datelor, tinerea unei contabilitati reale si a alteia fictive, sustragerea de la verificari prin declararea eronata sau nedeclararea informatiilor privind sediile principale sau secundare sunt considerate evaziuni fiscale. Daca prin aceste infractiuni s-a produs un prejudiciu de peste 100.000 de euro, limita minima si maxima a pedepsei se majoreaza cu doi ani, iar pentru un prejudiciu mai mare de 500.000 de euro, in echivalentul monedei nationale, limitele pedepsei se majoreaza cu trei ani.
ALCOOL
|
Producatorii de bauturi alcolice, tigari si uleiuri minerale vor fi luati la puricat pentru a preveni evaziunea fiscala. Echipe mixte de inspectori din diferite institutii vor verifica modul in care sunt respectate normele de producere, import, distributie si comercializare. Inspectorii vor verifica atat licentele de fabricatie, autorizatiile de antrepozit fiscal si instalatiile de productie ale firmelor din domeniile mentionate, cat si modul in care acestea respecta prevederile legale privind protectia consumatorilor sau normele de igiena si de calitate. Reprezentantii organizatiilor patronale vor avea calitatea de observator la operatiunile de expertizare.
|
Citește pe Antena3.ro