x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Incompetenţa de la AMPOSDRU ne lasă fără milioane de euro

Incompetenţa de la AMPOSDRU ne lasă fără milioane de euro

de Diana Scarlat    |    19 Feb 2012   •   21:00
Incompetenţa de la AMPOSDRU ne lasă fără milioane de euro

Conditiile de accesare a fondurilor europene pe Axa 2.3 sunt imposibil de realizat, iar Romania va pierde cateva milioane de euro din cauza incompetentei celor care au scris ghidul de accesare.

Cine isi permite sa scoata din productie 420 de angajati pe care sa-i trimita la cursuri de calificare timp de sapte luni, cu opt ore pe zi? Mai mult, angajatii companiei trebuie sa aiba domiciliul stabil intr-o zona urbana, iar firma care vrea sa ac­ce­seze un grant de 500.000 de euro pentru cursuri de formare pro­fe­­sionala trebuie sa scoata bani "din bu­zunar" sa plateasca formatorii, apoi sa se roage la Dumnezeu sa se faca rambursarea, in conditiile in care nu se mai accepta pe Axa 2.3 de­cat cursuri de calificare de 1.080 de ore.

"Nu mai este eligibila certifica­rea competentelor, ceea ce e in de­fa­voa­rea angajatorilor. Noul ghid ii obliga pe oameni sa faca niste cursuri de calificare pentru niste com­pe­tente pe care angajatii vizati de proiecte deja le-au deprins si pe care le practica bine de multi ani", spune directoarea unui centru de formare profesionala. Presupunand prin absurd ca o Regie autonoma sau o mul­ti­nationala ar vrea sa-si trimita 420 de angajati la cursuri de speci­a­li­zare folosindu-se de fondurile eu­ropene din Programul Ope­ra­ti­o­nal Sectorial Dezvoltarea Re­sur­se­lor Umane (POSDRU), acest lucru va fi imposibil daca numarul de ore este stabilit la 1.080, adica aproxi­ma­tiv sapte luni de cursuri intensive, cu opt ore pe zi. Cei care acceseaza fonduri europene prin pro­iec­te POSDRU atrag atentia asupra riscului ca nimeni sa nu intre in po­se­sia banilor daca acest ghid nu va fi revizuit.

Management defectuos
Cu toate acestea, Ministerul Mun­cii incearca sa arate ca situatia este sub control si vor fi luate toate ma­surile care se impun pentru re­me­dierea deficientelor constatate in gestionarea POSDRU. Joia trecuta, directorul general al AM POSDRU, Carmen Ionel, a demisionat din functie dupa ce premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a cerut minis­trului Muncii sa o demita pentru in­com­petenta si management defectuos.
Conducerea interimara a Au­to­ri­tatii va fi asigurata de Carmen Rosu, care are un mandat foarte clar, sustine noul ministru al Muncii, Claudia Boghicevici (foto).

"POSDRU inseamna locuri de mun­ca in primul rand. Ca sa atingem acest obiectiv, ii vom sprijini pe beneficiari, simplificand procedurile de verificare a cererilor de rambursare si respectand termenul de 45 de zile, stabilit de Guvern, pentru procesarea cererilor de rambursare, in conditii de maxima transparenta", a precizat, in comunicat, ministrul Muncii. Scandalul POSDRU a inceput saptamana trecuta, cand Comisia Europeana a anuntat ca va emite in urmatoarele zile o decizie de intrerupere a termenului de plata pentru cererile in curs, iar intreruperea va fi ridicata de indata ce Autoritatea romana de audit confirma ca deficientele au fost remediate conform prevederilor regulamentelor pentru fonduri structurale. La cererea ministrului Boghicevici, 80 de angajati ai Organismelor Regionale Intermediare vor merge pe teren si vor verifica stadiul implementarii proiectelor.

×
Subiecte în articol: economia