Un nou şoc pentru economia României: consumul de energie electrică a scăzut în luna ianuarie cu 5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 4,4 TWh potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS).
De la sosirea crizei în 2009, consumul de energie electrică a fost unul dintre cei mai buni indicatori, pentru că este corelat cu producţia industrială, care înghite mare parte din resurse. Conform datelor INS consumul populaţiei a urcat cu 5%, ca şi consumul propriu tehnologic pe reţele, care a crescut cu 3%. Iluminatul public a avut şi el o scădere cu 2,4%, ceea ce înseamnă că declinul din industrie este semnificativ.
Reamintim că, spre deosebire de anul trecut, combinatul Oltchim nu funcţionează decât cu câteva secţii, în vreme ce combinatele Mechel sunt şi ele în şomaj tehnic. Şi asta în condiţiile în care industria auto lucrează la turaţie maximă şi în luna ianuarie s-au produs 35.000 de autovehicule, în creştere cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit informaţiilor trimise de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Creşterea s-a datorat unei producţii consistente la uzina Ford de la Craiova, unde s-au asamblat 6.000 de unităţi B-Max, restul de 29.000 de maşini fiind producţia Dacia de la Mioveni.
Cu toate acestea, mare lucru nu se va schimba nici în perioada următoare în privinţa industriei, deoarece şi rafinăria Petromidia, un alt mare consumator de electricitate din ţară, îşi va opri activitatea în perioada 1 martie - 8 aprilie 2013.
Nici producătorul de aluminiu Alro şi cel de oţel ArcelorMittal Galaţi, primii doi consumatori de electricitate din ţară, nu se simt prea bine din cauza schemelor de sprijin pentru energiile regenerabile, cogenerare şi certificate de emisii de carbon, care umflă preţul energiei cu 15-20%. Alro a înregistrat anul trecut prima pierdere din perioada post-decembristă, în vreme ce Mittal a avertizat că Rusia şi Ucraina au devenit competitori tot mai duri datorită preţurilor mici la energie.
"Suntem extrem de îngrijoraţi de creşterea explozivă a costurilor cu energia, din cauza măsurilor de acordare de subvenţii pentru energia regenerabilă şi de liberalizare a preţului gazului din producţia internă. Pentru noi, aceste evoluţii necesită o re-echilibrare urgentă, pentru a nu pierde sustenabilitatea activităţilor noastre industriale din România”, se arată într-un comunicat recent al ArcelorMittal.
În ultimele trei luni ale anului trecut producţia industrială a scăzut cu 2,4% faţă de acelaşi interval din 2011 iar economia României a evitat la mustaţă scăderea economică, înregistrând un plus de doar 0,1%, potrivit INS.