x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Industria, în regres

Industria, în regres

de Mediafax    |    06 Oct 2011   •   07:22

Cifra de afaceri din industrie, pe total piata interna si externa, a scazut in august, in termeni nominali, cu 3,6% fata de iulie, dar a crescut cu 19,5% comparativ cu aceeasi luna din 2010, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).

Comparativ cu iulie, scaderea cifrei de afaceri din industrie din august a fost cauzata de reducerea afacerilor din industria prelucratoare cu 3,9%. In acelasi timp, industria extractiva a crescut cu 4,7%.

Pe marile grupe industriale scaderi ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (-14%), industria energetica (-11,2%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-1,8%). In schimb, in industria bunurilor intermediare a raportat o crestere de 2,9%, iar industria bunurilor de uz curent de 1,1%).

Volumul lucrarilor de constructii, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in august cu 4,5% comparativ cu iulie, ca urmare a reducerilor inregistrate de lucrarile de constructii noi si de cele de intretinere si reparatii curente.

Volumul lucrarilor de constructii noi s-a redus cu 7,8%, iar cel al lucrarilor de intretinere si reparatii curente cu 2,5%. O crestere de 2,7% a fost inregistrata de lucrarile de reparatii capitale.

Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la cladirile rezidentiale cu 11,8%, la constructiile ingineresti cu 5,7% si la cladirile nerezidentiale cu 1,1%.

Comenzile noi din industrie, pe total piata interna si externa, au scazut in august, in termeni nominali, cu 0,6% fata de iulie.

Raportate la iulie, au inregistrat reduceri comenzile noi din industria bunurilor de folosinta indelungata (-14,9%) si cele din industria bunurilor de uz curent (-7,1%), iar cresteri comenzile noi din industria bunurilor de capital (+1,1%) si cele din industria bunurilor intermediare (+0,4%).

×