x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Inflație galopantă în UE. BCE va continua să crească dobânda cheie în următoarele luni

Inflație galopantă în UE. BCE va continua să crească dobânda cheie în următoarele luni

28 Oct 2022   •   17:30
Inflație galopantă în UE. BCE va continua să crească dobânda cheie în următoarele luni

BCE anunță continuarea măsurilor împotriva inflației galopante din blocul comunitar prin creșterea dobânzii cheie în următoarele luni.

Ultimele două majorări ale dobânzii cheie au fost de câte 0,75% fiecare, situându-se acum la 1,5%, cel mai mare procent din ultimul deceniu. 

Unii guvernatori din statele comunitare cer încă o majorare în decembrie 2022.
"Va trebui să trecem cu viteza trenului de nivelul neutru, indiferent care este considerat acest nivel în prezent. Trebuie să ducem politica monetară la un aşa-numit nivel restrictiv, cel puţin pentru o anumită perioadă de timp", a spus Peter Kazimir, guvernatorul Băncii Naționale a Slovaciei. 

Șeful Băncii Centrale a Lituaniei, Gediminas Simkus, avertizează că inflația va continua și trebuie luate măsuri mai dure. 
"Politica monetară este încă una expansionistă. Nu am nicio îndoială că vom avea o nouă majorare, care va trebui să fie una substanţială".

Și guvernatorul Băncii Centrale a Sloveniei, Bostjan Vasle, se așteaptă la alte majorări ale dobânzilor. 

Cel al Băncii Centrale a Estoniei, Madis Muller, afirmă că "este destul de clar că dobânzile vor continua să crească în zona euro, în viitorul apropiat. Dobânzile sunt încă la un nivel redus, în termeni istorici, şi nu au încă un efect restrictiv clar asupra activităţii economice sau creşterii preţurilor".

Guvernatorul Băncii Franţei are însă altă părere, considerând că nu trebuie să crească dobânda cheie în decembrie. 

"Nu suntem obligaţi ca la următoarea noastră reuniune să adoptăm o nouă majorare de 75 de puncte de bază, aşa cum am făcut în septembrie şi octombrie", a spus Francois Villeroy de Galhau. 

Analiștii estimează că după o majorare de circa 0,50% a dobânzii cheie stabilită de Banca Centrală Europeană, vor urma alte două creșteri, la începutul anului următor, după care va stagna. 

Inflația în UE a ajuns la 10,9%, mult peste ținta de 2%. În Italia aceasta se situează la 12,8% în septembrie 2022, în Germania la 10%, cea mai mare din ultimii 70 de  ani. Franța stă ceva mai bine, cu o inflație de 6,2%. Cea mai mare inflație din blocul comunitar este în țările baltice Estonia 24,1%, Lituania 22,5% şi Letonia 22%.

În România inflația a fost de 15,9% luna trecută. 


 

×
Subiecte în articol: bce dobanda cheie