x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    15 Sep 2007   •   00:00
FONDURI - Staţiile de metrou se vor moderniza
Metrorex va aloca 16 milioane de lei pentru realizarea unor studii de fezabilitate in vederea construcţiei de noi staţii de metrou, precum şi pentru modernizarea unora existente (foto). Studiul pentru Magistrala 7, Rahova - Colentina, va costa 8,4 milioane de lei, iar pentru Magistrala 5, Gara de Nord - Progresu, costă 6,74 milioane de lei. Durata elaborării studiului de fezabilitate va fi de trei luni.


VALUTE - Cursul a ajuns la 3,4 lei pentru un euro
Leul s-a depreciat vineri la o cotaţie minimă a ultimelor cinci luni şi două săptămăni faţă de euro şi dolarul american, in condiţiile in care cursul de schimb al monedei unice europene a urcat cu 4,15 bani (1,25%), iar dolarul a fost cotat cu 3,58 bani mai mult (1,50%). Astfel, cursul afişat de Banca Naţională a Romăniei a fost de 3,3592 lei pentru un euro şi de 2,4217 lei pentru un dolar. De asemenea, gramul de aur s-a scumpit cu 71,68 bani (1,32%), fiind cotat la 55,0162 lei.


STATISTICĂ - Investiţiile au scăzut cu 13,2%
In primele şase luni ale anului investiţiile străine directe au scăzut cu 13,2%% faţă de perioada echivalentă a anului trecut, ajungănd la 3,473 miliarde euro. Mai mult de jumătate din investiţii reprezintă participaţiile la capital şi profitul reinvestit, iar creditele intragrup restul. Investiţiile străine au acoperit 38,7% din deficitul de cont curent din intervalul ianuarie-iulie al acestui an, conform Băncii Naţionale Romăne. Deficitul de cont curent s-a adăncit cu 98,3% faţă de perioada similară din 2006, pănă la 8,87 miliarde de euro.


PROPUNERE- Taxă verde pentru autovehicule
Taxa de primă inmatriculare ar putea fi inlocuită de o taxă verde, iar din suma colectată va fi finanţat un program de colectare a deşeurilor rezultate de la autovehicule, a declarat la Alba-Iulia comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Marius Popa. Taxa verde ar putea fi introdusă pe un termen limitat pănă cănd in Romănia va fi pusă la punct activitatea de colectare a deşeurilor din maşini. Popa a spus că in cazul unei maşini cu o valoare de 12.000 de euro taxa ar putea fi de 50-100 de euro. (Elena Stan)

×
Subiecte în articol: economic