x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

30 Mai 2006   •   00:00
DEFICIT-RECORD. Deficitul comercial a crescut in aprilie cu 1,056 miliarde de euro fata de finele primului trimestru, ajungand pe ansamblul primelor patru luni la 3,4 miliarde de euro, valoare cu 46,1% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Valoarea importurilor s-a majorat in aprilie cu 14,1%, fata de aceeasi luna a anului 2005, la 2,91 miliarde de euro, in timp ce exporturile au avansat cu 3,7%, la 1,862 miliarde de euro. Cele mai importante categorii de importuri, cu o pondere cumulata de 51% in primele patru luni, au fost produsele minerale, masini si dispozitive mecanice, aparate si echipamente electrice.

ARCELOR SE EXTINDE. Producatorul siderurgic european Arcelor si compania rusa Severstal ar putea forma cel mai mare grup siderurgic la nivel mondial, dupa ce Arcelor a anuntat recent ca a incheiat un acord de preluare a grupului rus (evaluat la aproximativ 13 miliarde de euro). Cele doua companii se gandesc deja la posibilitatea de a efectua mai multe achizitii dupa finalizarea fuziunii. Anuntul Arcelor privind intentia de a achizitiona Severstal vine la scurt timp dupa ce Mittal Steel, cel mai mare producator siderurgic, a lansat oficial oferta ostila de preluare a Arcelor. Ultima propunere a Mittal evalueaza grupul european la 22,8 miliarde de euro. Compania care va lua nastere dupa fuziune va furniza 22% din volumul de otel utilizat in industria auto la nivel mondial, a declarat Guy Dolle, directorul general al Arcelor. (I.O.P)

IMOBILIAR. Randamentul investitiilor in spatiile de birouri de clasa A din Bucuresti se va reduce pana la 7,5%-8%, fata de 8-8,5% cat a fost in 2005, spun specialistii de la compania imobiliara CB Richard Ellis (CBRE). Reducerea castigurilor se explica prin constructiile tot mai numeroase de cladiri de birouri. Cu toate acestea, piata romaneasca ramane cea mai atractiva din Europa, in Varsovia, Budapesta si Praga randamentul pentru sectorul spatiilor de birouri este de 6%, in timp ce capitalele vest-europene ofera niveluri de 4%. (Daniela Ivan)

CREDITE. Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) ar putea acorda in luna iunie primele credite de la inceputul activitatii. Cateva sute de contracte au ajuns sa indeplineasca toate conditiile necesare contractarii unui credit. Sistemul presupune o perioada minima de economisire de 18 luni, dupa care clientii pot solicita un credit cu dobanda fixa de 6% pe an, daca titularul creditului indeplineste cateva conditii, din care sa aiba in contul de economii jumatate din suma contractata. (Daniela Ivan)

×
Subiecte în articol: economic