Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) inregistrau creşteri la inchiderea tranzacţiilor de luni, fiind a doua şedinţă consecutivă in care se apreciază, după scăderile din ultimele două săptămăni.
CREŞTE BURSA. Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) inregistrau creşteri la inchiderea tranzacţiilor de luni, fiind a doua şedinţă consecutivă in care se apreciază, după scăderile din ultimele două săptămăni. Indicele BET-FI, care inglobează acţiunile SIF, a inregistrat ca mai mare creştere, de 3,52%. Indicele general al pieţei, BET-C, a urcat cu 1,87%, iar BET, indicele acţiunilor lichide, s-a apreciat cu 1,35%. Valoarea transferurilor a fost de 50,45 milioane de lei, cele mai lichide fiind acţiunile SIF Oltenia şi SIF Moldova.
CURS VALUTAR. BNR a publicat ieri un curs de 3,5921 lei/euro, cu trei bani mai mic decăt cel de vineri, de 3,6221 lei/euro, cănd s-a inregistrat nivelul maxim al ultimelor 19 luni. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat sămbătă că nu poate fi negată existenţa unei crize pe piaţa valutară, avănd in vedere evoluţia cursului din ultima perioadă, iar mişcările violente de curs nu sunt de dorit.
ACŢIONARIAT. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) investeşte pănă la 105 milioane euro pentru preluarea unei participaţii de 10% la Veolia Voda, holdingul care grupează activităţile companiei franceze Veolia Water din Europa Centrală şi de Est. In Romănia, Veolia Water, divizie a grupului francez de utilităţi Veolia, deţine 83,7% din acţiunile Apa Nova şi a inregistrat, anul trecut, venituri de peste zece miliarde de euro.
DESCENTRALIZARE. Transelectrica trebuie să treacă in subordinea unei alte autorităţi a statului decăt Ministerul Economiei şi Finanţelor. Potrivit lui Alexandru Săndulescu, director de politici energetice in cadrul MEF, regulile europene in privinţa descentralizării sectorului energetic cer ca operatorul de sistem să fie trecut sub altă autoritate a statului dacă acesta deţine şi producători.
INTERDICŢIE. Ţăranii care au optat pentru un sistem nonprofesional de creştere a animalelor riscă o amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei dacă vănd porci sau carnea acestora. Ca şi in 2006, planul naţional de eradicare a pestei porcine le cere crescătorilor să-şi declare exploataţia fie profesională - situaţie in care pot vinde, insă trebuie să respecte toate normele sanitar-veterinare - , fie nonprofesională - nu sunt obligaţi să respecte normele, insă produc doar pentru autoconsum.
FINANŢE. Bugetul general consolidat a inregistrat, in primele zece luni ale anului, un excedent bugetar de 450 de milioane de lei, reprezentănd 0,12% din PIB, rezultat din venituri de 105,815 miliarde de lei şi cheltuieli de 105,365 miliarde de lei. Surplusul bugetar este in scădere faţă de finele lunii septembrie, cănd bugetul a inregistrat un excedent de 0,19% din PIB.