x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

05 Ian 2007   •   00:00
"ROMANIA SI BULGARIA POT FI PEDEPSITE". Romania si Bulgaria sunt membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene, dar, in viata de zi cu zi, in curand va deveni evident ca cele doua sunt state de mana a doua in blocul comunitar, relateaza publicatia germana Der Spiegel, citata de Mediafax. Bruxellesul depune eforturi pentru a le reaminti celor doua state ca se afla intr-o perioada de proba, precizeaza sursa citata. Pentru un interval de pana la sapte ani, cetatenii acestori tari nu vor putea sa lucreze in unele state vechi membre ale UE. State precum Germania, Austria si Olanda si-au inchis aproape complet piata muncii pentru locuitorii din aceste tari, asa cum au facut si in 2004. Desi unele state est-europene, care au aderat la UE in 2004, vor putea adera la spatiul Schengen, pentru Bulgaria si Romania nici nu se discuta inca o data. Cel mai dificil aspect pentru cele doua tari ramane insa cel legat de clauzele de salvgardare. Ca si in 2004, statele vechi ale UE au dreptul de a cere Comisiei Europene sa implementeze masurile de protectie daca un anumit sector industrial al unuia dintre noile state membre reprezinta o amenintare din punctul de vedere al concurentei pentru propria industrie. In plus, ele pot fi pedepsite daca nu isi respecta promisiunile pe care le-au facut pentru a adera la UE, aceasta fiind un fel de perioada de proba.

SUA RETRAG UNELE BENEFICII COMERCIALE. SUA vor retrage beneficiile comerciale acordate Romaniei si Bulgariei in cadrul Sistemului Generalizat de Preferinte Comerciale (GSP), intrucat cele doua state au aderat la UE. Romania a fost inclusa in GSP in 1994, potrivit Mediafax. Statele membre ale UE nu pot beneficia de conditiile preferentiale acordate statelor in curs de dezvoltare, in cadrul schemei, se arata intr-un comunicat al administratiei prezidentiale americane. Pentru a reflecta modificarile, numele Romaniei si Bulgariei vor fi excluse din lista "tarilor independente" incluse in GSP, dupa data aderarii la blocul comunitar. GSP, initiat in anul 1976, elimina taxele de import pentru circa 4.650 de produse din 144 de tari si teritorii in curs de dezvoltare, beneficiare ale programului. Statele Unite au importat in 2005 bunuri in valoare de 26,7 miliarde de dolari, in cadrul GSP. SUA sunt intre primii zece parteneri comerciali ai Romaniei, ocupand locul sapte la export si locul zece la import.

FACILITATI. Cotizatiile sindicale si contributiile la fondurile de pensii facultative vor fi deduse din veniturile salariale inainte de a fi impozitate, potrivit unui ordin emis de Ministerul Finantelor Publice care modifica structura formularelor fiscale pentru impozitul pe veniturile din salarii. "La stabilirea venitului net se deduc contributiile aferente fiecarei luni si deducerea personala pentru luna respectiva, cotizatia sindicala platita in luna respectiva, contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat la nivelul anului sa nu depaseasca echivalentul in lei a 200 de euro", se arata in actul normativ, publicat in Monitorul Oficial din 3 ianuarie.

DESPAGUBIRI. Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare va plati despagubiri persoanelor care au avut economii la Nova Bank, institutie bancara aflata in procedura de faliment, in perioada 10 ianuarie-9 februarie 2007. Deponentii pot opta pentru recuperarea sumelor garantate direct in numerar la caseria Fondului, prin transfer bancar intr-un cont deschis la o banca din Romania sau prin mandat postal. In cazul ultimelor doua operatiuni, comisioanele de transfer bancar sau postale vor fi suportate de despagubiti. Pentru despagubirile mai mari de 1.000 de euro, plata se face numai prin transfer bancar. Deponentii pot obtine detalii suplimentare de la lichidatorul judiciar al Nova Bank, care are sediul in Bucuresti, Bdul Dimitrie Cantemir nr. 2, bl. P3, Sector 4, sau la numarul de telefon: 021.336.08.56 si fax 021.336.24.14.

FISCALITATE. Datoriile esalonate vor fi platite inaintea obligatiilor fiscale curente. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a modificat ordinea stingerii datoriilor fiscale ale contribuabililor, astfel ca vor fi platite mai intai ratele aferente obligatiilor fiscale esalonate si apoi obligatiile fiscale curente, informeaza un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Procedura a intrat in vigoare la 1 ianuarie, printr-un ordin al ministrului Finantelor Publice.

×
Subiecte în articol: economic state